Trapez równoramienny
-
- Użytkownik
- Posty: 16
- Rejestracja: 26 lut 2008, o 15:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ostróda
- Podziękował: 2 razy
Trapez równoramienny
Oblicz pole trapezu równoramiennego, w którym dane są długości: krótszej podstawy 9cm, przekątnej 17cm i ramienia 10cm
-
- Użytkownik
- Posty: 760
- Rejestracja: 18 mar 2008, o 10:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: z Lublina
- Podziękował: 32 razy
- Pomógł: 177 razy
Trapez równoramienny
Sorzystaj dwukrotnie z twerdzenia Pitagorasa. Przez x oznacz połowę różnicy długości podstaw, a przez h wysokość trapezu. Otrzymasz:
\(\displaystyle{ x ^{2}+h ^{2}=10 ^{2}
(x+9) ^{2}+h ^{2}=17 ^{2}}\)
Stąd x=6, h=8
\(\displaystyle{ P=\frac{(2 9+2 6) 8}{2}=120}\)
\(\displaystyle{ x ^{2}+h ^{2}=10 ^{2}
(x+9) ^{2}+h ^{2}=17 ^{2}}\)
Stąd x=6, h=8
\(\displaystyle{ P=\frac{(2 9+2 6) 8}{2}=120}\)