trapez z katami
-
- Użytkownik
- Posty: 188
- Rejestracja: 23 lut 2008, o 18:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 119 razy
trapez z katami
podstawy trapezu maja dl 8 i 4. katy jakie tworza ramiona z dluzsza podstawa, maja miary 30 i 45. oblicz pole trapezu
-
- Użytkownik
- Posty: 760
- Rejestracja: 18 mar 2008, o 10:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: z Lublina
- Podziękował: 32 razy
- Pomógł: 177 razy
trapez z katami
różnica długości boków:8-4=4
wysokość trapezu:a
Miara kąta DAB=45stopni, miara kąta ABC wynosi 30stopni. |AB|=8, |CD|=4, |EF|=4. Trójkąt AED jest prostokątny równoramienny, trójkąt CFB jest prostokątny o kątach 30, 60 i 90 stopni.
|AE|=a
|FB|=\(\displaystyle{ a \sqrt{3}}\)
|FB|+|AE|=4
\(\displaystyle{ a(1+ \sqrt{3})=4
a(1+ \sqrt{3})=4
a=2( \sqrt{3}-1)
P=12(\sqrt{3}-1)}\)
wysokość trapezu:a
Miara kąta DAB=45stopni, miara kąta ABC wynosi 30stopni. |AB|=8, |CD|=4, |EF|=4. Trójkąt AED jest prostokątny równoramienny, trójkąt CFB jest prostokątny o kątach 30, 60 i 90 stopni.
|AE|=a
|FB|=\(\displaystyle{ a \sqrt{3}}\)
|FB|+|AE|=4
\(\displaystyle{ a(1+ \sqrt{3})=4
a(1+ \sqrt{3})=4
a=2( \sqrt{3}-1)
P=12(\sqrt{3}-1)}\)