Sprawdź czy przekształcenie jest izometrią

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
marki
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 32
Rejestracja: 16 mar 2008, o 15:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: south PL
Podziękował: 8 razy

Sprawdź czy przekształcenie jest izometrią

Post autor: marki »

Witam
Sprwadź czy przekształcenie, które punktowi P przyporządkowuje punkt P' jest izometrią jeśli:
a) P' = (x-1; y+1)
b) P' = (|x|; y)
Awatar użytkownika
nico89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 107
Rejestracja: 20 mar 2006, o 16:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Opole Lub.
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 7 razy

Sprawdź czy przekształcenie jest izometrią

Post autor: nico89 »

Obieramy sobie 2 punkty A i B o współrzędnych:
\(\displaystyle{ A(x _{1} ;y _{1} ) i B(x _{2} ;y _{2})}\)

Z odległości punktów liczymy odległość A od B a następnie odległość A' od B' obie wielkości przyrównujemy do siebie i jesli otrzymamy to samo to przekształcenie jest izometrią.
Zaczne a) dla przykladu:

\(\displaystyle{ |AB| = \sqrt{ (x _{1}-x _{2}) ^{2} + (y _{1}-y _{2}) ^{2}}}\)
\(\displaystyle{ |A'B'| = \sqrt{(x_{1} -1-x _{2}+1) ^{2} + (y_{1} +1-y _{2}-1) ^{2} }}\)

Teraz przyrównujemy i pierwiastkujemy stronami:
\(\displaystyle{ |AB| =|A'B'|}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{ (x _{1}-x _{2}) ^{2} + (y _{1}-y _{2}) ^{2}}=\sqrt{(x_{1} -1-x _{2}+1) ^{2} + (y_{1} +1-y _{2}-1) ^{2} }}\)
\(\displaystyle{ (x _{1}-x _{2}) ^{2} + (y _{1}-y _{2}) ^{2}=(x_{1} -1-x _{2}+1) ^{2} + (y_{1} +1-y _{2}-1) ^{2}}\)
\(\displaystyle{ (x _{1}-x _{2}) ^{2} + (y _{1}-y _{2}) ^{2}=(x _{1}-x _{2}) ^{2} + (y _{1}-y _{2}) ^{2}}\)

Zatem przekształcenie a) jest izometrią, drugi przyklad choc nieco trudniejszy sprawdzasz tak samo, tyle ze tam uwzględniasz wartosc bezwzgledną.
Ostatnio zmieniony 22 kwie 2008, o 20:57 przez nico89, łącznie zmieniany 1 raz.
marki
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 32
Rejestracja: 16 mar 2008, o 15:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: south PL
Podziękował: 8 razy

Sprawdź czy przekształcenie jest izometrią

Post autor: marki »

dzięki wielkie
nico89 pisze:Obieramy sobie 2 punkty A i B o współrzędnych:
\(\displaystyle{ A(x _{2} ;y _{2} ) i B(x _{2} ;y _{2})}\)
a tu chyba \(\displaystyle{ A(x _{1} ;y _{1} ) i B(x _{2} ;y _{2})}\)
Awatar użytkownika
nico89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 107
Rejestracja: 20 mar 2006, o 16:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Opole Lub.
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 7 razy

Sprawdź czy przekształcenie jest izometrią

Post autor: nico89 »

Tak dokladnie, Sorry za ten błąd. Mam nadzieje ze juz ok wsyztsko i sobie poradzisz juz z tym:) Pozdrawiam
ewelinka21933
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 26 maja 2010, o 14:52
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: lublin ul. 1 maja

Sprawdź czy przekształcenie jest izometrią

Post autor: ewelinka21933 »

Czy mogłabym prosic o rozwiązanie również tego drugiego przykładu
Sprwadź czy przekształcenie, które punktowi P przyporządkowujemy punkt P' jest izometrią jeśli P' = (|x|; y).

-- 26 maja 2010, o 15:01 --

Czy mogłabym prosic o rozwiązanie również tego drugiego przykładu
Sprwadź czy przekształcenie, które punktowi P przyporządkowujemy punkt P' jest izometrią jeśli P' = (|x|; y).
ODPOWIEDZ