równoległobok
-
- Użytkownik
- Posty: 52
- Rejestracja: 26 mar 2008, o 10:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: warszawa
równoległobok
Przekątna równoległoboku, poprowadzona z wierzchołka kąta rozwartego ma długośc 18 cm i dzieli ten kąt na kąty o miarach 45 i 75 stopni. Oblicz pole równoległoboku. Wynik przedstaw w postaci a+b*pierw. z c , gdzie a,b,c są liczbami naturalnymi. Z góry dzięki
-
- Użytkownik
- Posty: 3507
- Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Brodnica
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1260 razy
równoległobok
a - dłuższy bok równoległoboku,
b - krótszy bok równoległoboku
Z tw.sinusów dla trójkata, który jest połową równoległoboku otzrymaną przez przekątną o długości 18:
\(\displaystyle{ \frac{b}{sin45^0}= \frac{18}{sin60^0} b=6\sqrt6}\)
Trzeci z kątów w powyższym trójkącie ma \(\displaystyle{ 75^0}\)
Wówczas:
\(\displaystyle{ sin75^0=sin(30^0+45^0)=sin30^0cos45^0+sin45^0cos30^0= \frac{1}{2} \frac{\sqrt2}{2}+ \frac{\sqrt2}{2} \frac{\sqrt3}{2}= \frac{\sqrt2+\sqrt6}{4}}\)
Ponownie z tw.sinusów:
\(\displaystyle{ \frac{a}{sin75^0}= \frac{18}{sin60^0} a= \frac{9(\sqrt2+\sqrt6)}{4}}\)
Pole:
\(\displaystyle{ P=absin60^0=\frac{9(\sqrt2+\sqrt6)}{4} 6\sqrt6 \frac{\sqrt3}{2}=...}\)
b - krótszy bok równoległoboku
Z tw.sinusów dla trójkata, który jest połową równoległoboku otzrymaną przez przekątną o długości 18:
\(\displaystyle{ \frac{b}{sin45^0}= \frac{18}{sin60^0} b=6\sqrt6}\)
Trzeci z kątów w powyższym trójkącie ma \(\displaystyle{ 75^0}\)
Wówczas:
\(\displaystyle{ sin75^0=sin(30^0+45^0)=sin30^0cos45^0+sin45^0cos30^0= \frac{1}{2} \frac{\sqrt2}{2}+ \frac{\sqrt2}{2} \frac{\sqrt3}{2}= \frac{\sqrt2+\sqrt6}{4}}\)
Ponownie z tw.sinusów:
\(\displaystyle{ \frac{a}{sin75^0}= \frac{18}{sin60^0} a= \frac{9(\sqrt2+\sqrt6)}{4}}\)
Pole:
\(\displaystyle{ P=absin60^0=\frac{9(\sqrt2+\sqrt6)}{4} 6\sqrt6 \frac{\sqrt3}{2}=...}\)