Wewnatrz kata ostrego o mierze alpha i wierzcholku O lezy punkt S , którego odległosci od obu ramion wynosza odpowiednio d1 i d2, Znajdz długosc odcinka OS, tj wzor i poprowadz rachunki, gdy:
\(\displaystyle{ d_1=\sqrt{6}}\)
\(\displaystyle{ d_2=4\sqrt{6}}\)
\(\displaystyle{ \alpha=\frac{\pi}{3}}\)
Punkt w kacie
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 11402
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3155 razy
- Pomógł: 748 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 1666
- Rejestracja: 16 cze 2006, o 15:40
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 71 razy
- Pomógł: 447 razy
Punkt w kacie
Mój sposób nie jest zbyt ładny. Jeśli nikt nie wymyśli jakiegoś eleganckiego rozwiązania, to napiszę swoje.
W każdym razie wyszło \(\displaystyle{ |OS|=\sqrt{\frac{d_1^2+d_2^2+2d_1d_2\cos\alpha}{\sin^2\alpha}}}\).
[ Dodano: 22 Kwietnia 2008, 09:03 ]
Elegancko jest tak:
Zrzutujmy prostopadle punkt \(\displaystyle{ S}\) na ramiona kąta wyznaczając punkty \(\displaystyle{ S_1,S_2}\). Wtedy na otrzymanym czworokącie \(\displaystyle{ OS_1SS_2}\) można opisać okrąg.
Z twierdzenia sinusów dla trójkąta \(\displaystyle{ OSS_1}\): \(\displaystyle{ \frac{|OS|}{\sin\frac{\pi}{2}}=2R}\).
Z twierdzenia sinusów dla trójkąta \(\displaystyle{ OS_1S_2}\): \(\displaystyle{ \frac{|S_1S_2|}{\sin\alpha}=2R}\).
Z twierdzenia cosinusów dla trójkąta \(\displaystyle{ S_1SS_2}\): \(\displaystyle{ |S_1S_2|=\sqrt{d_1^2+d_2^2-2d_1d_2\cos (\pi -\alpha)}}\).
W każdym razie wyszło \(\displaystyle{ |OS|=\sqrt{\frac{d_1^2+d_2^2+2d_1d_2\cos\alpha}{\sin^2\alpha}}}\).
[ Dodano: 22 Kwietnia 2008, 09:03 ]
Elegancko jest tak:
Zrzutujmy prostopadle punkt \(\displaystyle{ S}\) na ramiona kąta wyznaczając punkty \(\displaystyle{ S_1,S_2}\). Wtedy na otrzymanym czworokącie \(\displaystyle{ OS_1SS_2}\) można opisać okrąg.
Z twierdzenia sinusów dla trójkąta \(\displaystyle{ OSS_1}\): \(\displaystyle{ \frac{|OS|}{\sin\frac{\pi}{2}}=2R}\).
Z twierdzenia sinusów dla trójkąta \(\displaystyle{ OS_1S_2}\): \(\displaystyle{ \frac{|S_1S_2|}{\sin\alpha}=2R}\).
Z twierdzenia cosinusów dla trójkąta \(\displaystyle{ S_1SS_2}\): \(\displaystyle{ |S_1S_2|=\sqrt{d_1^2+d_2^2-2d_1d_2\cos (\pi -\alpha)}}\).
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 11402
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3155 razy
- Pomógł: 748 razy