Romb

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
nicol6
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 20
Rejestracja: 9 paź 2007, o 18:44
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Tarnobrzeg
Podziękował: 4 razy

Romb

Post autor: nicol6 »

Zad.1.
Pole rombu wynosi 6cm', jedna z przekątnych ma długość 6 cm. Jaką długość ma druga przekątna?
Awatar użytkownika
Swistak
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1874
Rejestracja: 30 wrz 2007, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 99 razy
Pomógł: 87 razy

Romb

Post autor: Swistak »

\(\displaystyle{ P=\frac{d_{1}\cdot d_{2}}{2}}\)
\(\displaystyle{ e=6}\)
\(\displaystyle{ 6cm^{2}=\frac{6cm\cdot f}{2}}\)
\(\displaystyle{ f=2cm}\)
Ostatnio zmieniony 21 kwie 2008, o 19:51 przez Swistak, łącznie zmieniany 2 razy.
MagdaW
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 760
Rejestracja: 18 mar 2008, o 10:23
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: z Lublina
Podziękował: 32 razy
Pomógł: 177 razy

Romb

Post autor: MagdaW »

Korzystasz ze wzoru na pole rombu. Druga przekątna ma długość 2*6/6=2
ODPOWIEDZ