trapez- odległość punktu przeciecia przekątnych od podstaw

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
wasik12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 100
Rejestracja: 13 mar 2008, o 12:18
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: www

trapez- odległość punktu przeciecia przekątnych od podstaw

Post autor: wasik12 »

POdstawy trapezu mają długość 6 i 2, a wysokość ma długość 4. Oblicz odległość punktu przecięcia przekątnych trapezu od jego podstaw.


Dizęki za pomoc
Awatar użytkownika
Szemek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4819
Rejestracja: 10 paź 2006, o 23:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 1407 razy

trapez- odległość punktu przeciecia przekątnych od podstaw

Post autor: Szemek »

Wskazówka
Zauważ, że punkt przecięcia przekątnych jest środkiem pewnej jednokładności.

Odp. 1 i 3
wasik12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 100
Rejestracja: 13 mar 2008, o 12:18
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: www

trapez- odległość punktu przeciecia przekątnych od podstaw

Post autor: wasik12 »

A może jekieś dalsze wskazówki, bo jakoś nie rozumiem:((
Awatar użytkownika
Szemek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4819
Rejestracja: 10 paź 2006, o 23:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 1407 razy

trapez- odległość punktu przeciecia przekątnych od podstaw

Post autor: Szemek »



\(\displaystyle{ \begin{cases} \frac{|GF|}{|FE|}=\frac{1}{3} \\ |GF|+|FE|=4 \end{cases}}\)
ODPOWIEDZ