Wysokśc i obwód trójkąta

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
kamillo021
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 20 kwie 2008, o 15:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: C-c

Wysokśc i obwód trójkąta

Post autor: kamillo021 »

1. Wysokośc trójkąta prostokątnego poprowadzona do przeciwprostokątnej ma długośc h i jest 5 razy któtsza od obwodu. Oblicz długości boków trójkąta.

2. Podstawy trapezu mają długoś a i b (a>b). Suma miar kątów wewnętrznych przy dłuższej podstawie wynosi 90*. Oblicz długoś odcina łączącego środki podstaw.


Bardzo proszę o pomoc. Próbowałem na różne sposoby ale nic nie wychodzi ;(
Awatar użytkownika
Viathor
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 336
Rejestracja: 20 paź 2007, o 11:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 96 razy

Wysokśc i obwód trójkąta

Post autor: Viathor »

\(\displaystyle{ 1. \begin{cases} \frac{1}{2}*a*b= \frac{1}{2}*c*h \\ a^2+b^2=c^2\\a+b+c=5h \end{cases}}\)

Trochę jest zabawy z liczeniem
ODPOWIEDZ