Kolejne boki czworokąta wpisanego w okrąg mają długości...
-
- Użytkownik
- Posty: 106
- Rejestracja: 1 mar 2008, o 14:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: jesteś ?
- Podziękował: 85 razy
Kolejne boki czworokąta wpisanego w okrąg mają długości...
Kolejne boki czworokąta wpisanego w okrąg mają długości 3, 5, 6, 9. Wyznacz cos. kąta między najkrótszymi bokami.
- Szemek
- Użytkownik
- Posty: 4819
- Rejestracja: 10 paź 2006, o 23:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 1407 razy
Kolejne boki czworokąta wpisanego w okrąg mają długości...
wskazówka
- skorzystaj z tw. cosinusów
- \(\displaystyle{ \alpha + (180^\circ - ) = 180^\circ}\)
- skorzystaj z tw. cosinusów
- \(\displaystyle{ \alpha + (180^\circ - ) = 180^\circ}\)
- Szemek
- Użytkownik
- Posty: 4819
- Rejestracja: 10 paź 2006, o 23:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 1407 razy
Kolejne boki czworokąta wpisanego w okrąg mają długości...
\(\displaystyle{ \begin{cases} d^2=3^2+5^2-2\cdot3\cdot5\cdot \cos \\
d^2=6^2+9^2-2\cdot6\cdot 9 \cos (180^\circ -\alpha) \end{cases}}\)
dalej już prosto, po drodze wykorzystaj wzór redukcyjny...