pole powierzchni

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
dudii
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 69
Rejestracja: 10 wrz 2007, o 17:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: nikad
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 3 razy

pole powierzchni

Post autor: dudii »

Pole powierzchni mieszkania jest równe \(\displaystyle{ 60m ^{2}}\) Janek sporządził plan tego mieszkania. Jaką skalę zostosował Janek, jeśli pole powierzchni planu mieszkania było równe \(\displaystyle{ 240cm ^{2}}\)
lorakesz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 669
Rejestracja: 25 mar 2008, o 15:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wysokie Mazowieckie
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 198 razy

pole powierzchni

Post autor: lorakesz »

dudii pisze:Pole powierzchni mieszkania jest równe \(\displaystyle{ 60m ^{2}}\) Janek sporządził plan tego mieszkania. Jaką skalę zostosował Janek, jeśli pole powierzchni planu mieszkania było równe \(\displaystyle{ 240cm ^{2}}\)
\(\displaystyle{ 60m^2=600000cm^2\\
\sqrt{\frac{240cm^2}{600000cm^2}}=1:50}\)
Ostatnio zmieniony 20 kwie 2008, o 14:27 przez lorakesz, łącznie zmieniany 1 raz.
dudii
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 69
Rejestracja: 10 wrz 2007, o 17:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: nikad
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 3 razy

pole powierzchni

Post autor: dudii »

60m = 6 00000

1:50 wyjdzie.
A jaki wzó by to obliczyc i moc udowodnic?

\(\displaystyle{ k ^{2} = ...}\)

i tego nie wiedzilem thx
ODPOWIEDZ