Długości boków trójkąta sa kolejnymi wyrazami ciągu arytmetycznego. Obwód trójkąta jest równy 21, a kosinus największego kąta -0,1 . Oblicz długości boków tego trójkąta.
Dzięki za pomoc
obliczyć długości boków trójkąta
-
- Użytkownik
- Posty: 2826
- Rejestracja: 30 gru 2006, o 20:38
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Lublin/warszawa
- Podziękował: 62 razy
- Pomógł: 482 razy
obliczyć długości boków trójkąta
Jakieś próby? Warto o tym napisać, gdyż mile widziany jest jakikolwiek wysiłek, a nie liczenie na rozwiązanie całego zadania. A nie uwierzę, że nie potrafisz np. wyliczyć długości jednego z boków czy chociaż napisać równania z twierdzenia kosinusów.
obliczyć długości boków trójkąta
Nie no pewnie że próbowałam.
Napiszę swój tok rozumowanie:
1 bok a
2 bok a+r
3 bok a+2r
z tego mam 3a+ 3r=21
Obliczyłam 3 bok z tw. cosinusów i wyszło:
\(\displaystyle{ (a+2r)^{2}= a^{2}+ 2a(a+r)*0,1}\)
itd..
Wiesz co jak teraz dalej to policzyłam to wyszło 5, 7, 9.
Wcześniej musiałam bład w obliczeniach zrobić.
DZięki za przymus do ponownego liczenia, bo już bym zrezygnowała..
Pozdrawiam
Napiszę swój tok rozumowanie:
1 bok a
2 bok a+r
3 bok a+2r
z tego mam 3a+ 3r=21
Obliczyłam 3 bok z tw. cosinusów i wyszło:
\(\displaystyle{ (a+2r)^{2}= a^{2}+ 2a(a+r)*0,1}\)
itd..
Wiesz co jak teraz dalej to policzyłam to wyszło 5, 7, 9.
Wcześniej musiałam bład w obliczeniach zrobić.
DZięki za przymus do ponownego liczenia, bo już bym zrezygnowała..
Pozdrawiam