Powinowactwo prostokątne

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
mafioso12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 27
Rejestracja: 18 kwie 2008, o 18:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lubań
Podziękował: 6 razy

Powinowactwo prostokątne

Post autor: mafioso12 »

Przepraszam jeśli trafiłem do złego działu.

Witam. Mam do rozwiązania takie zadanie:

Dwie proste "a" i "l" leżące na jednej płaszczyźnie przecinają się w punkcie A. Narysuj obraz prostej "a" w powinowactwie prostokątnym o osi "l" i skali:
a) k=3
b) k=-0,5

Nie mieliśmy tego w szkole i nie wiem jak to będzie wyglądać. Nie jest to zadanie na konkurs. Przygotowuję się do matury i robię różne zadania i trafiłem właśnie na to.

Pozdrawiam i dziękuję za pomoc
Awatar użytkownika
Szemek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4819
Rejestracja: 10 paź 2006, o 23:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 1407 razy

Powinowactwo prostokątne

Post autor: Szemek »

a) skala k=3
mafioso12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 27
Rejestracja: 18 kwie 2008, o 18:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lubań
Podziękował: 6 razy

Powinowactwo prostokątne

Post autor: mafioso12 »

Dziękuję bardzo za pomoc. Coś mi tam świtało ale nie byłem pewny. Z przykładem b) już sobie poradzę.

Pozdrawiam bardzo serdecznie.
Awatar użytkownika
Szemek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4819
Rejestracja: 10 paź 2006, o 23:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 1407 razy

Powinowactwo prostokątne

Post autor: Szemek »

b) skala k=-0,5
TERU
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 7 mar 2009, o 21:10
Płeć: Mężczyzna

Powinowactwo prostokątne

Post autor: TERU »

Niestety mam ten sam problem a nie wyświetlają mi się odpowiedzi... Nie wiem jak się za to zabrać.
ODPOWIEDZ