Wykaż prawdziwość zależności
-
- Użytkownik
- Posty: 21
- Rejestracja: 29 sty 2007, o 20:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: z /dev/null
- Podziękował: 3 razy
Wykaż prawdziwość zależności
Wycinek koła, którego promień ma długość \(\displaystyle{ R}\), opiera się na cięciwie o długości \(\displaystyle{ 2a}\). Wykaż, że jeżeli \(\displaystyle{ r}\) jest długością promienia okręgu wpisanego w ten wycinek to \(\displaystyle{ \frac{1}{r}=\frac{1}{R}+\frac{1}{a}}\)
Ostatnio zmieniony 19 kwie 2008, o 21:07 przez Mateu, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Użytkownik
- Posty: 17
- Rejestracja: 19 kwie 2008, o 10:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Płock
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 6 razy
Wykaż prawdziwość zależności
Kiedy wrysujemy okrąg w wycinek, należy poprowadzić dwusieczną kąta opartego na danym łuku, która przecina cięciwe pod kątem prostym dzieląc ją na dwa równe odcinki. Powstaje trójkąt prostokątny o przeciwprostokątnej R, przyprostokątnej a zawierającej się w cięciwie. Jeżeli dorysujemy do okręgu wpisanego w łuk promień tak, aby był prostopadły do promienia dużego okręgu, to powstanie nam kolejny trójkąt, w którym przeciwprostokątną jest odcinek o długości R-r zawierający się w poprowadzonej dwusiecznej, a jedną z przyprostokątnych jest promień r. Te dwa wyżej opisane trójkąty są do siebie podobne (k,k,k), więc występuje zależność:
\(\displaystyle{ \frac{a}{r}=\frac{R}{R-r}}\)
Wystarczy ją tylko przekształcić:
\(\displaystyle{ \frac{a}{r}=\frac{R}{R-r}}\)
\(\displaystyle{ a(R-r)=Rr}\)
\(\displaystyle{ aR-ar=Rr}\)
\(\displaystyle{ aR=Rr+ar}\)
\(\displaystyle{ ar=r(R+a)}\)
\(\displaystyle{ \frac{a}{r}=\frac{R+a}{R}}\)
\(\displaystyle{ \frac{a}{r}=1+ \frac{a}{R}}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{r}=\frac{1}{a}+ \frac{1}{R}}\)
C.K.D
Pozdrawiam
\(\displaystyle{ \frac{a}{r}=\frac{R}{R-r}}\)
Wystarczy ją tylko przekształcić:
\(\displaystyle{ \frac{a}{r}=\frac{R}{R-r}}\)
\(\displaystyle{ a(R-r)=Rr}\)
\(\displaystyle{ aR-ar=Rr}\)
\(\displaystyle{ aR=Rr+ar}\)
\(\displaystyle{ ar=r(R+a)}\)
\(\displaystyle{ \frac{a}{r}=\frac{R+a}{R}}\)
\(\displaystyle{ \frac{a}{r}=1+ \frac{a}{R}}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{r}=\frac{1}{a}+ \frac{1}{R}}\)
C.K.D
Pozdrawiam