Oblicz kąty trójkąta, w którym wysokość i środkowa poprowadzone z jednego wierzchołka dzielą kąt przy tym wierzchołku na tzy kąty o równych miarach.
Dzięki za pomoc
Obliczyć kąty trójkąta
- JHN
- Użytkownik
- Posty: 668
- Rejestracja: 8 lip 2007, o 18:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Radom
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 206 razy
Obliczyć kąty trójkąta
Zrób ładny rysunek. Zauważ istnienie pary trójkątów przystających.
Przyjmijmy oznaczenia:
\(\displaystyle{ h=}\)wysokość trójkąta
\(\displaystyle{ 4x=}\)podstawa
\(\displaystyle{ 3\gamma=}\)kąt przy wierzchołku
Wtedy
\(\displaystyle{ \tan 2\gamma=\frac{3x}{h}}\)
\(\displaystyle{ \tan\gamma=\frac{x}{h}}\)
po podzieleniu równań stronami otrzymasz równanie trygonometryczne zmiennej \(\displaystyle{ \gamma\in ft(0,{\pi\over3}\right)}\) z rozwiązania którego wyniknie odpowiedź
Pozdrawiam
Przyjmijmy oznaczenia:
\(\displaystyle{ h=}\)wysokość trójkąta
\(\displaystyle{ 4x=}\)podstawa
\(\displaystyle{ 3\gamma=}\)kąt przy wierzchołku
Wtedy
\(\displaystyle{ \tan 2\gamma=\frac{3x}{h}}\)
\(\displaystyle{ \tan\gamma=\frac{x}{h}}\)
po podzieleniu równań stronami otrzymasz równanie trygonometryczne zmiennej \(\displaystyle{ \gamma\in ft(0,{\pi\over3}\right)}\) z rozwiązania którego wyniknie odpowiedź
Pozdrawiam
- Ptaq666
- Użytkownik
- Posty: 478
- Rejestracja: 10 wrz 2006, o 13:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Piła / Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 154 razy
Obliczyć kąty trójkąta
Niech będzie sobie dowolny trójkąt ABC. D to punkt gdzie śerodkowa z wierzchołka C przecina bok AB, a E to punkt gdzie wysokość z wierzchołka C przecina bok AB. Z definicji środkowej widać, że AD = DB. Kąty ACD, DCE, oraz ECB są sobie równe, a więc trójkąty DEC oraz BEC są takie same (to się chyba nazywa przystające, ale nie jestem pewien). W związku z tym DE = EB = 0,5 DB. Niech CE = h oraz EB = x wtedy :
\(\displaystyle{ \begin{cases} \frac{3x}{h} = ctg(2 ) \\ \frac{x}{h} = ctg( ) \end{cases}}\) No teraz już tylko wystarczy podzielić stronami i rozwiązać równanie trygonometryczne. Szukany kąt to ACD (ten sam co DCE oraz ECB), reszta już prosto
\(\displaystyle{ \begin{cases} \frac{3x}{h} = ctg(2 ) \\ \frac{x}{h} = ctg( ) \end{cases}}\) No teraz już tylko wystarczy podzielić stronami i rozwiązać równanie trygonometryczne. Szukany kąt to ACD (ten sam co DCE oraz ECB), reszta już prosto