Witam, mam problem z tym zadaniem czy może mi ktoś pomóc.
Obwód pewnego trapezu równoramiennego równa sie 25cm a jedna z podstaw ma 10 cm jaka długość ma ramie trapezy.
Trapez
-
- Użytkownik
- Posty: 324
- Rejestracja: 28 mar 2008, o 09:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 121 razy
Trapez
W tym zadaniu jest za mało danych. Możesz jedynie wyznaczyć długość ramienia w zależności od długości drugiej podstawy:
a, b - podstawy
x - ramię
\(\displaystyle{ a+b+2 x = 25}\)
\(\displaystyle{ 10 + a + 2 x = 25}\)
\(\displaystyle{ x = \frac{15-a}{2}}\)
a, b - podstawy
x - ramię
\(\displaystyle{ a+b+2 x = 25}\)
\(\displaystyle{ 10 + a + 2 x = 25}\)
\(\displaystyle{ x = \frac{15-a}{2}}\)