Oblicz pole zakreskowanej figury wiedząc że promien półkola jest równy 5.
Półokrąg i 2 kwadraty
-
- Użytkownik
- Posty: 547
- Rejestracja: 20 lis 2007, o 15:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bielsko-Biała
- Podziękował: 37 razy
- Pomógł: 120 razy
Półokrąg i 2 kwadraty
\(\displaystyle{ ABC CDE P \Delta ABC= P \Delta BCD}\)
\(\displaystyle{ EFP FHG P \Delta EFP= P \Delta FHG}\)
zatem pole kwadratu wpisanego w okrąg o promieniu r=5cm to podwojone pole zakreskowanej figury
P=25 cm^2
stąd masz to zadanie?
czy jest w jakimś zbiorku?
\(\displaystyle{ EFP FHG P \Delta EFP= P \Delta FHG}\)
zatem pole kwadratu wpisanego w okrąg o promieniu r=5cm to podwojone pole zakreskowanej figury
P=25 cm^2
stąd masz to zadanie?
czy jest w jakimś zbiorku?
-
- Użytkownik
- Posty: 326
- Rejestracja: 21 paź 2007, o 21:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 122 razy
Półokrąg i 2 kwadraty
nie wiem skad mial to qwass ale moja nauczycielka pokazala mi np to zadanie w jakiejs ksiazce dzisiaj ale nie pamietam jak ona sie nazywala
-
- Użytkownik
- Posty: 547
- Rejestracja: 20 lis 2007, o 15:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bielsko-Biała
- Podziękował: 37 razy
- Pomógł: 120 razy
Półokrąg i 2 kwadraty
taka zielona? a brałeś udział w tym konkursie o puchar może, skoro Wasza nauczycielka dostała książeczke?chris139 pisze:nie wiem skad mial to qwass ale moja nauczycielka pokazala mi np to zadanie w jakiejs ksiazce dzisiaj ale nie pamietam jak ona sie nazywala
-
- Użytkownik
- Posty: 440
- Rejestracja: 4 mar 2008, o 17:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zielona Góra
- Podziękował: 45 razy
- Pomógł: 42 razy
Półokrąg i 2 kwadraty
@binaj: z tego linka co dałeś najlepsze jest 2) w zad. 4:
Rozstrzygnąc, czy ten szesciokąt moze nie byc wpisany w okrąg.
Oczywiście, że może. Wystarczy narysować 6-kąt i nawet nie próbować się zabierać za kółko.
Rozstrzygnąc, czy ten szesciokąt moze nie byc wpisany w okrąg.
Oczywiście, że może. Wystarczy narysować 6-kąt i nawet nie próbować się zabierać za kółko.