W trapezie...
-
- Użytkownik
- Posty: 12
- Rejestracja: 16 kwie 2008, o 12:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 1 raz
W trapezie...
W trapezie ABCD ramię AD i podstawa CD mają długość 4, a ramię BC i przekątna AC mają długość 6. Oblicz długość podstawy AB.
-
- Użytkownik
- Posty: 54
- Rejestracja: 5 lut 2008, o 20:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Podkarpacie
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 8 razy
W trapezie...
Wprowadz takie oznaczenia:
\(\displaystyle{ \sphericalangle ABC= BAC=\alpha}\)
\(\displaystyle{ \sphericalangle ACB=180 - 2 }\)
\(\displaystyle{ \sphericalangle DAC= ACD=\beta}\)
\(\displaystyle{ \sphericalangle ADC=180-2 \beta}\)
\(\displaystyle{ \sphericalangle DCB+ ABC=180}\)
\(\displaystyle{ 180- 2\alpha+\beta+\alpha=180}\)
\(\displaystyle{ \alpha=\beta}\)
\(\displaystyle{ \sphericalangle ADC= ACB}\)
Wiec trojkaty ADC i ACB są podobne.
\(\displaystyle{ \frac{6}{4} = \frac{a}{6}}\)
\(\displaystyle{ a=9}\)
\(\displaystyle{ \sphericalangle ABC= BAC=\alpha}\)
\(\displaystyle{ \sphericalangle ACB=180 - 2 }\)
\(\displaystyle{ \sphericalangle DAC= ACD=\beta}\)
\(\displaystyle{ \sphericalangle ADC=180-2 \beta}\)
\(\displaystyle{ \sphericalangle DCB+ ABC=180}\)
\(\displaystyle{ 180- 2\alpha+\beta+\alpha=180}\)
\(\displaystyle{ \alpha=\beta}\)
\(\displaystyle{ \sphericalangle ADC= ACB}\)
Wiec trojkaty ADC i ACB są podobne.
\(\displaystyle{ \frac{6}{4} = \frac{a}{6}}\)
\(\displaystyle{ a=9}\)