1.Zad
Trójkąty na rysunku są równoboczne , a okrąg ma promień 10 . Oblicz pole zacieniowanej figury .
Figurą jest Trójkąt wpisany i opisany na i w kole , zacieniowany jest cała figura prócz trojkata wpisanego.
2.Zad
W okrąg o promieniu 12 cm wpisano sześciokąt foremny i na tym okręgu opisano sześciokąt foremny . Oblicz różnice obwodów tych sześciokątów
Proszę o pomoc z tymi zadaniami bo mam problem z rozwiązaniem ich .
Trójkąty i Okrąg problem z dwoma zadaniami
- Szemek
- Użytkownik
- Posty: 4819
- Rejestracja: 10 paź 2006, o 23:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 1407 razy
Trójkąty i Okrąg problem z dwoma zadaniami
wykorzystaj wzory:
\(\displaystyle{ r=\frac{a\sqrt{3}}{6}}\) - promień okręgu wpisanego w trójkąt równoboczny o boku \(\displaystyle{ a}\)
\(\displaystyle{ R=\frac{a\sqrt{3}}{3}}\) - promień okręgu opisanego w trójkąt równoboczny o boku \(\displaystyle{ a}\)
\(\displaystyle{ r=\frac{a\sqrt{3}}{2}}\) - promień okręgu wpisanego w sześciokąt foremny o boku \(\displaystyle{ a}\)
\(\displaystyle{ R=a}\) - promień okręgu opisanego w sześciokąt foremny o boku \(\displaystyle{ a}\)
\(\displaystyle{ r=\frac{a\sqrt{3}}{6}}\) - promień okręgu wpisanego w trójkąt równoboczny o boku \(\displaystyle{ a}\)
\(\displaystyle{ R=\frac{a\sqrt{3}}{3}}\) - promień okręgu opisanego w trójkąt równoboczny o boku \(\displaystyle{ a}\)
\(\displaystyle{ r=\frac{a\sqrt{3}}{2}}\) - promień okręgu wpisanego w sześciokąt foremny o boku \(\displaystyle{ a}\)
\(\displaystyle{ R=a}\) - promień okręgu opisanego w sześciokąt foremny o boku \(\displaystyle{ a}\)