Na okręgu o promieniu 4 cm opisano trójkąt prostokątny o jednej z przyprostokątnych długości 10 cm. Oblicz długości pozostałych boków.
Z góry dziękuję za pomoc i proszę o całe rozwiązanie zadania, bo sama nie dam rady...;/
Na okręgu o promieniu 4cm opisano trójkąt...
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 5 kwie 2008, o 13:00
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: slask
- Podziękował: 4 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 54
- Rejestracja: 5 lut 2008, o 20:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Podkarpacie
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 8 razy
Na okręgu o promieniu 4cm opisano trójkąt...
r=4, wiec |AF|=|AE|=4
Srodek okregu to przeciecie dwusiecznych wiec |EB|=|DB| oraz |CF|=|CD|
wiec |EB|=10-4=6=|DB|
|CD|=|CF| oznaczmy jako x
możemy wiec ułozyc Pitagorasa:
\(\displaystyle{ (x+4) ^{2} +10 ^{2} =(x+6) ^{2}}\)
\(\displaystyle{ x ^{2} +8x+16+100=x ^{2} +12x+36}\)
\(\displaystyle{ x=20}\)
reszte liczysz, mjac x to jest kwestia dodawania:D
moj rysunek :
Srodek okregu to przeciecie dwusiecznych wiec |EB|=|DB| oraz |CF|=|CD|
wiec |EB|=10-4=6=|DB|
|CD|=|CF| oznaczmy jako x
możemy wiec ułozyc Pitagorasa:
\(\displaystyle{ (x+4) ^{2} +10 ^{2} =(x+6) ^{2}}\)
\(\displaystyle{ x ^{2} +8x+16+100=x ^{2} +12x+36}\)
\(\displaystyle{ x=20}\)
reszte liczysz, mjac x to jest kwestia dodawania:D
moj rysunek :
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 5 kwie 2008, o 13:00
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: slask
- Podziękował: 4 razy
Na okręgu o promieniu 4cm opisano trójkąt...
dziekuje chociaz musze to sobie przetrawić i dojść do rozwiązania.
[ Dodano: 17 Kwietnia 2008, 15:49 ]
Ale co licze?! Nie rozumiem!
[ Dodano: 17 Kwietnia 2008, 15:49 ]
Ale co licze?! Nie rozumiem!
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 5 maja 2008, o 18:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Świerklany
Na okręgu o promieniu 4cm opisano trójkąt...
Czy mógłbyś wrzucić ten rysunek jeszcze raz? Bo potrzebuję odpowiedzi na podobne zadanie i bardzo by mi to pomogło . . .
-
- Użytkownik
- Posty: 1
- Rejestracja: 15 kwie 2009, o 23:37
- Płeć: Mężczyzna
Na okręgu o promieniu 4cm opisano trójkąt...
mam problem z dwoma zadaniami:
1) na okręgu o promieniu długości 6cm opisano trójkąt prostokątny. Przeciwprostokątna tego trójkąta ma długość 30 cm. Oblicz pole i obwód tego trójkąta.
2) Przeciwprostokątna AC trójkąta prostokątnego ABC ma długość 14 cm. Wysokość poprowadzona z wierzchołka kąta prostego na przeciwprostokątna dzieli ją w stosunku 2:5. Oblicz pole trójkąta.
Bardzo proszę o pomoc bo potrzebuje pilnie rozwiązania tych zadań
1) na okręgu o promieniu długości 6cm opisano trójkąt prostokątny. Przeciwprostokątna tego trójkąta ma długość 30 cm. Oblicz pole i obwód tego trójkąta.
2) Przeciwprostokątna AC trójkąta prostokątnego ABC ma długość 14 cm. Wysokość poprowadzona z wierzchołka kąta prostego na przeciwprostokątna dzieli ją w stosunku 2:5. Oblicz pole trójkąta.
Bardzo proszę o pomoc bo potrzebuje pilnie rozwiązania tych zadań