proszę o pomoc w zadaniu:
W trapezie prostokątnym jednen z kątów ma 45o a dłuższa podstawa jest 3x dłuższa od krótszej. Oblicz pole i Obwód trapezu jeżali krótsza podtswa ma 6 cm. ;(prosze o pomoc i dziękuje ślicznie:*
Pewien trapez
- RyHoO16
- Użytkownik
- Posty: 1822
- Rejestracja: 22 paź 2006, o 20:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: WLKP
- Podziękował: 46 razy
- Pomógł: 487 razy
Pewien trapez
Z funkcji trygonometrycznych obliczasz wysokość \(\displaystyle{ \frac{h}{12}= \tan 45^{\circ} \iff x=12}\) oraz ramię z \(\displaystyle{ \frac{12}{x}= \cos 45^{\circ}\iff x=12 \sqrt{2}}\)
\(\displaystyle{ O_{b}=6+12+18+12 \sqrt{2} = 12( \sqrt{3}+3) cm \\
P= \frac{6+18}{2}\cdot 12 = 144 [cm]^2}\)
\(\displaystyle{ O_{b}=6+12+18+12 \sqrt{2} = 12( \sqrt{3}+3) cm \\
P= \frac{6+18}{2}\cdot 12 = 144 [cm]^2}\)
Ostatnio zmieniony 16 kwie 2008, o 19:23 przez RyHoO16, łącznie zmieniany 1 raz.
Pewien trapez
DZiękuje slicznie już mi sie rozjaśniło. Tylko obwód powi nien wyjsc inaczej bo ramię to bedzie 24 pierwiastek z 2 wiec to troche inaczej bedzie