okrąg wpisany w trójkąt

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
anma14
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 25
Rejestracja: 22 lut 2008, o 15:23
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wrocław

okrąg wpisany w trójkąt

Post autor: anma14 »

Oblicz, jaką długość ma promień okręgu wpisanego w trójkąt prostokątny o bokach długości 3,4,5.
MagdaW
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 760
Rejestracja: 18 mar 2008, o 10:23
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: z Lublina
Podziękował: 32 razy
Pomógł: 177 razy

okrąg wpisany w trójkąt

Post autor: MagdaW »

P=6
P=1/2*(3+4+5)*r=6r
6r=6
r=1
ODPOWIEDZ