Punkty A, B, C, D są kolejnymi wierzchołkami równoległoboku.
-
- Użytkownik
- Posty: 12
- Rejestracja: 16 kwie 2008, o 12:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 1 raz
Punkty A, B, C, D są kolejnymi wierzchołkami równoległoboku.
Punkty A, B, C, D są kolejnymi wierzchołkami równoległoboku o obwodzie równym 26. Wiedząc, że kąt ABC = 120 stopni i promień okręgu wpisanego w trójkąt BCD jest równy \(\displaystyle{ \sqrt{3}}\), oblicz długości boków i pole tego równoległoboku.[/latex]
-
- Użytkownik
- Posty: 103
- Rejestracja: 10 paź 2006, o 21:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Iłża
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 21 razy
Punkty A, B, C, D są kolejnymi wierzchołkami równoległoboku.
\(\displaystyle{ P=\frac{1}{2}\cdot 26 r}\)
\(\displaystyle{ p=13\sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ h=2r}\)
\(\displaystyle{ P=|AB|\cdot h}\)
\(\displaystyle{ 13\sqrt{3}=|AB|2\sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ |AB|=6\frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ |CD|=6\frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ |BC| |DA| = 26-6\frac{1}{2} 2}\)
\(\displaystyle{ |BC|=\frac{1}{2} 13}\)
Wychodzi że jest to kwadrat o boku \(\displaystyle{ 6\frac{1}{2}}\)
prosze zweryfikowac bo nie jestem pewien bo nie uzylem kata
\(\displaystyle{ p=13\sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ h=2r}\)
\(\displaystyle{ P=|AB|\cdot h}\)
\(\displaystyle{ 13\sqrt{3}=|AB|2\sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ |AB|=6\frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ |CD|=6\frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ |BC| |DA| = 26-6\frac{1}{2} 2}\)
\(\displaystyle{ |BC|=\frac{1}{2} 13}\)
Wychodzi że jest to kwadrat o boku \(\displaystyle{ 6\frac{1}{2}}\)
prosze zweryfikowac bo nie jestem pewien bo nie uzylem kata
-
- Użytkownik
- Posty: 760
- Rejestracja: 18 mar 2008, o 10:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: z Lublina
- Podziękował: 32 razy
- Pomógł: 177 razy
Punkty A, B, C, D są kolejnymi wierzchołkami równoległoboku.
herfoo, w zadaniu masz podane, że miara kąta ABC= 120stopni.
Ostatnio zmieniony 16 kwie 2008, o 16:58 przez MagdaW, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 12
- Rejestracja: 16 kwie 2008, o 12:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 1 raz
Punkty A, B, C, D są kolejnymi wierzchołkami równoległoboku.
W odpowiedziach jest, że boki mają długość 5 i 8, a powierzchnia \(\displaystyle{ 20\sqrt{3}}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 760
- Rejestracja: 18 mar 2008, o 10:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: z Lublina
- Podziękował: 32 razy
- Pomógł: 177 razy
Punkty A, B, C, D są kolejnymi wierzchołkami równoległoboku.
A no pewnie, że źle zrobiłam. Przepraszam za swój błąd.
[ Dodano: 16 Kwietnia 2008, 16:59 ]
Usunęłam błędne rozwiązanie, aby nie sugerować nikomu sposobu rozwiązania.
[ Dodano: 16 Kwietnia 2008, 16:59 ]
Usunęłam błędne rozwiązanie, aby nie sugerować nikomu sposobu rozwiązania.
-
- Użytkownik
- Posty: 183
- Rejestracja: 26 wrz 2007, o 10:07
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
- Pomógł: 56 razy
Punkty A, B, C, D są kolejnymi wierzchołkami równoległoboku.
\(\displaystyle{ a, b}\) - dł. boków równoległoboku
\(\displaystyle{ a + b = 13}\)
O trójkątcie BCD wiemy, że kąt przy wierzchołku C ma miarę \(\displaystyle{ 60^{o}}\), promień okręgu wpisanego ma dł. \(\displaystyle{ \sqrt{3}}\)
Niech x będzie krótszą przekątną równoległoboku. Z tw. cosinusów mamy:
\(\displaystyle{ x^{2} = a^{2} + b^{2} - 2 ab cos 60^{o}}\)
Podnosząc do kwadratu równanie \(\displaystyle{ a + b = 13}\) otrzymamy:
\(\displaystyle{ a^{2} + b^{2} + 2ab = 169}\)
Ostatecznie z obu równań : \(\displaystyle{ x = \sqrt{169 - 3ab }}\)
Obliczam dwa razy pole trójkąta BCD:
\(\displaystyle{ P = \frac{1}{2} ab sin 60^{o} = \frac{ \sqrt{3} }{4} ab}\)
\(\displaystyle{ P = \frac{1}{2} (a+b+ x) r = \frac{1}{2} ( 13 + \sqrt{169 - 3ab }) * \sqrt{3}}\)
czyli
\(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{3} }{4} ab = \frac{1}{2} ( 13 + \sqrt{169 - 3ab } * \sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ \frac{ab}{2} - 13 = \sqrt{169 - 3ab }}\)
\(\displaystyle{ ab= 40}\)
\(\displaystyle{ a = 13 - b}\)
\(\displaystyle{ (13-b) b =40}\) dostajemy dwa rozwiązania : 5 i 8
czyli \(\displaystyle{ \begin{cases} a=8 \\ b=5 \end{cases}}\) lub odwrotnie
\(\displaystyle{ P = 2 * \frac{1}{2} ab sin 60^{o} = 20 \sqrt{3}}\)
Może jest krótszy sposób, ale jedynie ten mi przyszedł teraz do głowy.
\(\displaystyle{ a + b = 13}\)
O trójkątcie BCD wiemy, że kąt przy wierzchołku C ma miarę \(\displaystyle{ 60^{o}}\), promień okręgu wpisanego ma dł. \(\displaystyle{ \sqrt{3}}\)
Niech x będzie krótszą przekątną równoległoboku. Z tw. cosinusów mamy:
\(\displaystyle{ x^{2} = a^{2} + b^{2} - 2 ab cos 60^{o}}\)
Podnosząc do kwadratu równanie \(\displaystyle{ a + b = 13}\) otrzymamy:
\(\displaystyle{ a^{2} + b^{2} + 2ab = 169}\)
Ostatecznie z obu równań : \(\displaystyle{ x = \sqrt{169 - 3ab }}\)
Obliczam dwa razy pole trójkąta BCD:
\(\displaystyle{ P = \frac{1}{2} ab sin 60^{o} = \frac{ \sqrt{3} }{4} ab}\)
\(\displaystyle{ P = \frac{1}{2} (a+b+ x) r = \frac{1}{2} ( 13 + \sqrt{169 - 3ab }) * \sqrt{3}}\)
czyli
\(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{3} }{4} ab = \frac{1}{2} ( 13 + \sqrt{169 - 3ab } * \sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ \frac{ab}{2} - 13 = \sqrt{169 - 3ab }}\)
\(\displaystyle{ ab= 40}\)
\(\displaystyle{ a = 13 - b}\)
\(\displaystyle{ (13-b) b =40}\) dostajemy dwa rozwiązania : 5 i 8
czyli \(\displaystyle{ \begin{cases} a=8 \\ b=5 \end{cases}}\) lub odwrotnie
\(\displaystyle{ P = 2 * \frac{1}{2} ab sin 60^{o} = 20 \sqrt{3}}\)
Może jest krótszy sposób, ale jedynie ten mi przyszedł teraz do głowy.