Zadanie z trójkątem, obliczyć r i R.
- thugpain
- Użytkownik
- Posty: 22
- Rejestracja: 11 cze 2007, o 15:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: rbk
- Podziękował: 8 razy
Zadanie z trójkątem, obliczyć r i R.
Pole trójkąta ABC wynosi \(\displaystyle{ 25\sqrt{3}}\), a jego obwód \(\displaystyle{ 10(2+ \sqrt{3})}\). Oblicz r i R.
-
- Użytkownik
- Posty: 267
- Rejestracja: 22 sty 2008, o 14:56
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Legnica
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 76 razy
Zadanie z trójkątem, obliczyć r i R.
Obliczenie \(\displaystyle{ r}\) jest proste, korzystasz ze wzoru:
\(\displaystyle{ P=pr}\) gdzie \(\displaystyle{ p}\) to połowa obwodu trójkąta, zatem
\(\displaystyle{ r= \frac{2P}{O}}\)
\(\displaystyle{ P=pr}\) gdzie \(\displaystyle{ p}\) to połowa obwodu trójkąta, zatem
\(\displaystyle{ r= \frac{2P}{O}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 267
- Rejestracja: 22 sty 2008, o 14:56
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Legnica
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 76 razy
Zadanie z trójkątem, obliczyć r i R.
z tym jest problem bo do wzoru:
\(\displaystyle{ P= \frac{abc}{4R}}\) trzeba znać boki \(\displaystyle{ a;b;c}\)
[ Dodano: 16 Kwietnia 2008, 12:59 ]
może z wzoru Herona?
\(\displaystyle{ P= \frac{abc}{4R}}\) trzeba znać boki \(\displaystyle{ a;b;c}\)
[ Dodano: 16 Kwietnia 2008, 12:59 ]
może z wzoru Herona?