Witam, mam problemz zadankiem.
Na czworokącie wypukłym ABCD w którym |AB|=|BC| , \(\displaystyle{ |AD|=2 \sqrt{3} , |DC|=3- \sqrt{3}}\)mozna opisac okrąg. Wiedząc, że przekątna \(\displaystyle{ |AC|= 3 \sqrt{2}}\) oblicz pole czworokata.
Zadanie z czworokątem
- fanch
- Użytkownik
- Posty: 524
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 16:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: z Polski
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 82 razy
Zadanie z czworokątem
z tw, cosinusów obliczasz kąt ADC .
mając juz kąt ADC obliczasz kąt ABC ( równa się on 180 - ADC ).
mając kąt ADC obliczasz długosc boków: AB=BC.
pole tego czworokąta do suma pól trójkątów: ACD i ABC.
mając juz kąt ADC obliczasz kąt ABC ( równa się on 180 - ADC ).
mając kąt ADC obliczasz długosc boków: AB=BC.
pole tego czworokąta do suma pól trójkątów: ACD i ABC.
- fanch
- Użytkownik
- Posty: 524
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 16:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: z Polski
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 82 razy
Zadanie z czworokątem
robisz błąd gdzies w liczeniach, bo cosinus alfa równa się \(\displaystyle{ -\frac{1}{2}}\)
i stąd alfa = 120 stopni
\(\displaystyle{ (3\sqrt{2})^2=(3-\sqrt{3})^2+(2\sqrt{3})^2-2*2\sqrt{3}(3-\sqrt{3})*cos}\)
\(\displaystyle{ 18=9-6\sqrt{3}+3+12-4\sqrt{3}(3-\sqrt{3})cos}\)
\(\displaystyle{ -6+6\sqrt{3}=(-12\sqrt{3}+12)cos}\)
\(\displaystyle{ cos=\frac{-6-6\sqrt{3}}{-12\sqrt{3}+12}=\frac{-6(1-\sqrt{3})}{-6(2\sqrt{3}-2)}=\frac{1-\sqrt{3}}{2\sqrt{3}-2}=-\frac{1}{2}}\)
i stąd alfa = 120 stopni
\(\displaystyle{ (3\sqrt{2})^2=(3-\sqrt{3})^2+(2\sqrt{3})^2-2*2\sqrt{3}(3-\sqrt{3})*cos}\)
\(\displaystyle{ 18=9-6\sqrt{3}+3+12-4\sqrt{3}(3-\sqrt{3})cos}\)
\(\displaystyle{ -6+6\sqrt{3}=(-12\sqrt{3}+12)cos}\)
\(\displaystyle{ cos=\frac{-6-6\sqrt{3}}{-12\sqrt{3}+12}=\frac{-6(1-\sqrt{3})}{-6(2\sqrt{3}-2)}=\frac{1-\sqrt{3}}{2\sqrt{3}-2}=-\frac{1}{2}}\)