Pole rombu

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Awatar użytkownika
bleze
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 157
Rejestracja: 10 paź 2006, o 22:13
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 5 razy

Pole rombu

Post autor: bleze »

zad. Stosunek długości przekątnych rombu jest równy 3:4. Oblicz pole tego rombu, jeśli jego bok ma długość 15 cm.

Więc \(\displaystyle{ \frac{3}{4}=\frac{dlugosc_krotszej_przekatnej}{długosc_dluzszej_przekatnej}}\)
co dalej?
blost
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1994
Rejestracja: 20 lis 2007, o 18:52
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 52 razy
Pomógł: 271 razy

Pole rombu

Post autor: blost »

\(\displaystyle{ (3x) ^{2} + (4x) ^{2} =15 ^{2}}\)
\(\displaystyle{ x=3}\)
\(\displaystyle{ P= \frac{18*24}{2}}\)
Awatar użytkownika
bleze
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 157
Rejestracja: 10 paź 2006, o 22:13
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 5 razy

Pole rombu

Post autor: bleze »

\(\displaystyle{ 3x}\) i \(\displaystyle{ 4x}\) to rozumiem że są połowy długości przekątnych?
blost
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1994
Rejestracja: 20 lis 2007, o 18:52
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 52 razy
Pomógł: 271 razy

Pole rombu

Post autor: blost »

tak
ODPOWIEDZ