Pole trapezu równoramiennego
-
- Użytkownik
- Posty: 52
- Rejestracja: 26 mar 2008, o 10:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: warszawa
Pole trapezu równoramiennego
Oblicz pole trapezu równoramiennego, w którym dane są długości krótszej podstawy 9cm, przekatnej 17cm i ramienia 10cm. Z góry dzięki.
- RyHoO16
- Użytkownik
- Posty: 1822
- Rejestracja: 22 paź 2006, o 20:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: WLKP
- Podziękował: 46 razy
- Pomógł: 487 razy
Pole trapezu równoramiennego
Obliczasz wysokość z Pitagorasa, które wynosi \(\displaystyle{ h^2=100-16=2 \sqrt{21}}\)
\(\displaystyle{ P= \frac{9+17}{2} 2 \sqrt{21} =26 \sqrt{21}}\)
\(\displaystyle{ P= \frac{9+17}{2} 2 \sqrt{21} =26 \sqrt{21}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 52
- Rejestracja: 26 mar 2008, o 10:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: warszawa
Pole trapezu równoramiennego
napewno dobrze zrobiles te zadanie? Skad wziales te 4^2 podstawiając do twierdzenia pitagorsa?? Poza tym wzor na pole trapezu o ile pamietam to (a+b)h/2
[ Dodano: 14 Kwietnia 2008, 20:59 ]
17cm to długośc przekątnej a nie dłuższej podstawy.
[ Dodano: 14 Kwietnia 2008, 20:59 ]
17cm to długośc przekątnej a nie dłuższej podstawy.
- RyHoO16
- Użytkownik
- Posty: 1822
- Rejestracja: 22 paź 2006, o 20:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: WLKP
- Podziękował: 46 razy
- Pomógł: 487 razy
Pole trapezu równoramiennego
Narysuj sobie trapez równoramienny i oznacz go danymi z treści zadania. Odcniki które pomogły mi obliczyć wysokość obliczył tym sposobem, że od dłuższej podstawy odjąłem krótszą, czyli
17-9=8 A, że jest to trapez równoramienny to mogę sobie to podzielić na dwa, czyli 8:2=4
Masz trójkąt prostokątny w którym szukana wysokość jest równa \(\displaystyle{ h= \sqrt{84}=2 \sqrt{21}}\) I tak jak wyżej obliczasz pole
17-9=8 A, że jest to trapez równoramienny to mogę sobie to podzielić na dwa, czyli 8:2=4
Masz trójkąt prostokątny w którym szukana wysokość jest równa \(\displaystyle{ h= \sqrt{84}=2 \sqrt{21}}\) I tak jak wyżej obliczasz pole
- RyHoO16
- Użytkownik
- Posty: 1822
- Rejestracja: 22 paź 2006, o 20:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: WLKP
- Podziękował: 46 razy
- Pomógł: 487 razy
Pole trapezu równoramiennego
Sorry za ten błąd teraz powinienem się zrehabilitować.
A więc tak: niech x to ten odcinek dłużej podstawy, który opisałem go post wyżej. mamy taki układ równań do rozwiązania
\(\displaystyle{ \begin{cases} (9+x)^2+h^2=17^2 \\ h^2+x^2=10^2 \end{cases} \iff \begin{cases} h^2=100-x^2 \\ 81+18x+100-x^2=289 \end{cases} \iff x=6}\)
Więc h = 8
a -dłuższa podstawa to 12+9=21
Pole równa się \(\displaystyle{ P= \frac{(9+21)}{2}\cdot 8 = 120 [cm]^}\)
Teraz powinno być wszystko cycuś glancuś
A więc tak: niech x to ten odcinek dłużej podstawy, który opisałem go post wyżej. mamy taki układ równań do rozwiązania
\(\displaystyle{ \begin{cases} (9+x)^2+h^2=17^2 \\ h^2+x^2=10^2 \end{cases} \iff \begin{cases} h^2=100-x^2 \\ 81+18x+100-x^2=289 \end{cases} \iff x=6}\)
Więc h = 8
a -dłuższa podstawa to 12+9=21
Pole równa się \(\displaystyle{ P= \frac{(9+21)}{2}\cdot 8 = 120 [cm]^}\)
Teraz powinno być wszystko cycuś glancuś