Dany jest okrąg o środku O i promieniu r.

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Murtagh3
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 29 sty 2008, o 01:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: z biruka
Podziękował: 4 razy

Dany jest okrąg o środku O i promieniu r.

Post autor: Murtagh3 »

mam takie zadanie: Dany jest okrąg o środku O i promieniu r1, oraz okrąg o środku S i promieniu r2. Określ wzajemne położenie tych okręgów, jeśli:
a) |OS|=1, r1=5, r2=6
b) |OS|=2, r1=5, r2=6
czy ktoś mógłby mi rozwiązać to zadanie i wytłumaczyć o co w tym chodzi?? nie jestem za dobry z matmy, z góry dzięki

"POMOCY" w temacie nie jest niezbędne ani mile widziane. Kasia

[ Dodano: 14 Kwietnia 2008, 21:07 ]
Czy jest ktoś w stanie mi pomóc?? prosze potrzebuje tego na jutro do szkoly
Ostatnio zmieniony 14 kwie 2008, o 20:19 przez Murtagh3, łącznie zmieniany 1 raz.
Korynt
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 54
Rejestracja: 5 lut 2008, o 20:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Podkarpacie
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 8 razy

Dany jest okrąg o środku O i promieniu r.

Post autor: Korynt »

a) styczne wewnętrznie
b)mające dwa punkty wspólne
Tak w skrócie okręgi mogą:
pokrywać się (ten sam środek, równy promień);
być styczne zewnętrznie (odległość środków równa sumie długości promieni)
być styczne wewnętrznie (suma promienia krótszego i odległości środków równa długości drugiego promienia)
nie mieć punktów wspólnych(suma promieni mniejsza od odległośći środkó)
mieć dwa punkty wspólne w każdym innym przypadku).

Rozrysuj to sobie na kartce, to jest logiczne na pewno zauważysz te zależności.
Jak nie, to pisz czego nie rozumiesz.
Murtagh3
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 29 sty 2008, o 01:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: z biruka
Podziękował: 4 razy

Dany jest okrąg o środku O i promieniu r.

Post autor: Murtagh3 »

ok to rozumiem co napisales, ale nie wiem jak rozwiazac to zadanie, to co ty napisales to mialem dzis na lekcji ale nie mialem jeszcze zadan i dlatego nie moge sobei z tym poradzic
Korynt
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 54
Rejestracja: 5 lut 2008, o 20:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Podkarpacie
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 8 razy

Dany jest okrąg o środku O i promieniu r.

Post autor: Korynt »

\(\displaystyle{ 1+5=6}\)
\(\displaystyle{ 2+5>6}\)
możesz dorzucić ładny komentarz, albo zrobić rysunek pomocniczy.
Murtagh3
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 29 sty 2008, o 01:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: z biruka
Podziękował: 4 razy

Dany jest okrąg o środku O i promieniu r.

Post autor: Murtagh3 »

dzieki,wlasnie mi chodzi oten rysunek bo mam taka nauczycielke ze jak by takie cos zobaczyla to by mi zeszyt wyrzucila wiec musze miec rysunek takze
Korynt
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 54
Rejestracja: 5 lut 2008, o 20:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Podkarpacie
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 8 razy

Dany jest okrąg o środku O i promieniu r.

Post autor: Korynt »

|AB| odległość środków
|AC|=6 promień1
|BC|=5 promień2

Murtagh3
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 29 sty 2008, o 01:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: z biruka
Podziękował: 4 razy

Dany jest okrąg o środku O i promieniu r.

Post autor: Murtagh3 »

czyli takie samo musze narysowac dla os =2?? tak??
Korynt
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 54
Rejestracja: 5 lut 2008, o 20:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Podkarpacie
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 8 razy

Dany jest okrąg o środku O i promieniu r.

Post autor: Korynt »

nie taki samo, wtedy bedą sie przecinać okręgi.
Murtagh3
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 29 sty 2008, o 01:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: z biruka
Podziękował: 4 razy

Dany jest okrąg o środku O i promieniu r.

Post autor: Murtagh3 »

a moglbys jeszcfze raz zrobidc taki rysunek na wrzucie?? tylko do 2 punktu??
Korynt
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 54
Rejestracja: 5 lut 2008, o 20:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Podkarpacie
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 8 razy

Dany jest okrąg o środku O i promieniu r.

Post autor: Korynt »

|AB|- odległóść środków
|AC|- promień dłuższy
|BD|- promień krótszy

ODPOWIEDZ