trojkat, dlugosci
-
- Użytkownik
- Posty: 188
- Rejestracja: 23 lut 2008, o 18:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 119 razy
trojkat, dlugosci
jeden z bokow trojkata ma dlugosc 42, a dl wysokosci i srodkowej poprowadzonej do tego bku są odpowiednio rowne 8 i 17. oblicz dlugosci pozostalych bokow trojkata
- południowalolka
- Użytkownik
- Posty: 349
- Rejestracja: 9 wrz 2007, o 13:37
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: warszawa
- Podziękował: 70 razy
- Pomógł: 23 razy
trojkat, dlugosci
narysowałam trójkat i zaznaczyłam podane wielkosci. Srdkowa dzieli podstawę na dwie rowne czesci...odległosc: od przeciecia podstawy przez srodkowa do przeciecia podstawy przez wysokosc nazwałam x.
Powstał mi trójkąt prostokatny o przyprostokatnych x i 8 i przeciwp.=17. Z tego wychodzi ze x=15.
Teraz musze policzyc dwa boki-ramiona\(\displaystyle{ r _{1},r _{2}}\) , a wiec:
a) do połowy podstawy dodaje x \(\displaystyle{ 21+15=36}\) i znowu z pitagorasa: \(\displaystyle{ 36 ^{2}+8 ^{2} = r _{1}}\) \(\displaystyle{ r _{1}=4 \sqrt{85}}\)
b) od połowy odejmuje x \(\displaystyle{ 21-15=6}\) i mam:
\(\displaystyle{ 8 ^{2}+6 ^{2}=r _{2}}\) \(\displaystyle{ r _{2}=10}\)
wiec boki maja dlugosc... \(\displaystyle{ 42, 10, 4 \sqrt{85}}\)
Powstał mi trójkąt prostokatny o przyprostokatnych x i 8 i przeciwp.=17. Z tego wychodzi ze x=15.
Teraz musze policzyc dwa boki-ramiona\(\displaystyle{ r _{1},r _{2}}\) , a wiec:
a) do połowy podstawy dodaje x \(\displaystyle{ 21+15=36}\) i znowu z pitagorasa: \(\displaystyle{ 36 ^{2}+8 ^{2} = r _{1}}\) \(\displaystyle{ r _{1}=4 \sqrt{85}}\)
b) od połowy odejmuje x \(\displaystyle{ 21-15=6}\) i mam:
\(\displaystyle{ 8 ^{2}+6 ^{2}=r _{2}}\) \(\displaystyle{ r _{2}=10}\)
wiec boki maja dlugosc... \(\displaystyle{ 42, 10, 4 \sqrt{85}}\)