miary kata trojkata

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Bartosz89M
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 188
Rejestracja: 23 lut 2008, o 18:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 119 razy

miary kata trojkata

Post autor: Bartosz89M »

w trojkacie ABC miara kata jest o 20stopni wieksza od miary B i trzy razy mniejsza niz miara kata C. oblicz miary katow trojkata ABC
Awatar użytkownika
południowalolka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 349
Rejestracja: 9 wrz 2007, o 13:37
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 70 razy
Pomógł: 23 razy

miary kata trojkata

Post autor: południowalolka »

O ile tam miało byc miara kata A jest o 20 stopni....to:
A,B,C - katy w trójkacie

\(\displaystyle{ A=x}\)
\(\displaystyle{ B=x-20}\)
\(\displaystyle{ C=3x}\)

\(\displaystyle{ x+x-20+3x=180}\)
\(\displaystyle{ x=40}\)

\(\displaystyle{ A=40, B=20, C=120}\)
ODPOWIEDZ