pole trapezu

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
peele
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 123
Rejestracja: 10 lut 2008, o 19:23
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bochnia
Podziękował: 59 razy
Pomógł: 4 razy

pole trapezu

Post autor: peele »

zad.1
Pole trapezu jest równe P, a stosunek długości podstaw trapezu wynosi 2. Przekątne dzielą ten trapez na cztery trójkąty. Oblicz pola każdego z tych trójkątów.





odpowiedź jest następująca: \(\displaystyle{ \frac{1}{9}P, \frac{4}{9}P, \frac{2}{9}P, \frac{2}{9}P}\) czyli z tego można wywnioskować że 2 trójkąty mają takie same pola a w tym przypadku są to te boczne trójkąty czyli trapez musi być równoramienny żeby miały takie same pola czyli coś jest nie tak bo w treści zadania tego nie ma ze jest równoramienny :/
proszę o pomoc
JankoS
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3101
Rejestracja: 21 lis 2007, o 10:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zarów
Pomógł: 635 razy

pole trapezu

Post autor: JankoS »


Trapez nie musi być równoramienny.
\(\displaystyle{ P _{\Delta _{asb} }=\frac{1}{2} 2xy sin ASD=\frac{1}{2}2x y sin BSD=P _{\Delta _{BSC} }}\). {pnadto wiem, że pole pow.ABs jest 4 razy większe od pola pow. DSC oraz , że \(\displaystyle{ \frac{3bh}{2}=P.}\)
Zmienione
Trójkąty ABS i DSC są podobne w skali 2. Stąd AS=2SC i BS=2SD oraz wysokość trójkąta dolnego jest dwa razy większa od wysokości tr.górnego.
Oznaczam \(\displaystyle{ P _{d}}\) pole pow. tr. ABS, \(\displaystyle{ P _{g}}\)- pole pow. tr. DSC, \(\displaystyle{ P _{b}}\) - pole pow. tr. ASD = pole. pow. tr. BSC.
\(\displaystyle{ h _{1}=2h _{2}=\frac{2}{3}h,}\) gdzie h - wysokość trapezu.
\(\displaystyle{ P=P _{d}+P _{g}+2P _{b} =\frac{2bh _{1}}{2}+ \frac{bh _{2}}{2}+2P _{b} =\frac{4bh }{6}+ \frac{bh}{6}+2P _{b}=\frac{5bh }{6}+2P _{b}=\frac{5 3bh }{3 3 2} +2P _{b}=\frac{5}{9}P+2P _{b} 2P _{b}=\frac{4}{9}P P _{b}=\frac{2}{9}P}\)
\(\displaystyle{ P _{d}=\frac{2bh _{1}}{2}=\frac{4bh }{6}=\frac{4 3bh }{3 3 2}=\frac{4}{9}P.}\)
\(\displaystyle{ P _{g}=\frac{1}{4}P _{d}=...}\)


Dlaczego to nie jest w Planimetrii?
Ostatnio zmieniony 15 kwie 2008, o 12:28 przez JankoS, łącznie zmieniany 1 raz.
peele
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 123
Rejestracja: 10 lut 2008, o 19:23
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bochnia
Podziękował: 59 razy
Pomógł: 4 razy

pole trapezu

Post autor: peele »

wogóle nie mam sposobu na to zadanie... skąd się wogole wziął podzial tych przekatnych na 2x i x oraz 2y i y?
JankoS
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3101
Rejestracja: 21 lis 2007, o 10:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zarów
Pomógł: 635 razy

pole trapezu

Post autor: JankoS »

peele pisze:wogóle nie mam sposobu na to zadanie... skąd się wogole wziął podzial tych przekatnych na 2x i x oraz 2y i y?
U góry jest rozwiązanie.
peele
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 123
Rejestracja: 10 lut 2008, o 19:23
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bochnia
Podziękował: 59 razy
Pomógł: 4 razy

pole trapezu

Post autor: peele »

wielkie dzieki juz wszystko jasne a jutro piąteczka bedzie za to zadanie pzdr
JankoS
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3101
Rejestracja: 21 lis 2007, o 10:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zarów
Pomógł: 635 razy

pole trapezu

Post autor: JankoS »

peele pisze:\(\displaystyle{ =\frac{5 3bh }{3 3 2} +2P _{b}}\) a to się skąd wzięło? chodzi mi o te trojki w ułamku...
Pole trapezu\(\displaystyle{ P=\frac{b+2b}{2}h=\frac{3bh}{2}.}\)Pomnożyłem ułamek przez jedynkę w postaci 3/3, żeby jawnie występował w nich powyższy wzór.
\(\displaystyle{ \frac{5bh}{6}=\frac{5bh 3}{3 2 3}=\frac{5}{9} \frac{3bh}{2}=\frac{5}{9}P.}\)
peele
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 123
Rejestracja: 10 lut 2008, o 19:23
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bochnia
Podziękował: 59 razy
Pomógł: 4 razy

pole trapezu

Post autor: peele »

a jeszcze mam pytanie bo wyszlo nam ze te Pola boczne sa takie same... mozna to wytlumaczyc tym ze te boczne trojkaty sa podobne?
JankoS
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3101
Rejestracja: 21 lis 2007, o 10:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zarów
Pomógł: 635 razy

pole trapezu

Post autor: JankoS »

peele pisze:a jeszcze mam pytanie bo wyszlo nam ze te Pola boczne sa takie same... mozna to wytlumaczyc tym ze te boczne trojkaty sa podobne?
Nie wiem czy są one podobne (chyba nie), ale mają talie same pola. Korzystam ze wzoru pole pow. trójkąta = połowie iloczynu boków i sinusa kąta między nimi zawartego. Przekątne w punkcie przecięcia S tworzą cztery kąty parami równe, jako kąty wierzchołkowe. Kąty w trójkątach bocznych leżące naprzeciw ramion trapezu są wierzchołkowe, a więc równe. Oznaczę go F. Liczę pole ASD\(\displaystyle{ =\frac{2xy}{2}sinF}\)
Liczę pole BSC\(\displaystyle{ =\frac{x2y}{2}sinF}\)
"Wychodzi" to samo.
ODPOWIEDZ