W wycinek koła o promieniu 3dm wpisano okrąg o promieniu 1dm
Oblicz pole wycinka koła. Wynik podaj z dokładnoscia do 10cm.k pi=3.14
odp. ok 470
Rysunek:
W wycinek wpisano okrag ??
- Bizmon
- Użytkownik
- Posty: 49
- Rejestracja: 16 mar 2008, o 08:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Siedlce
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 6 razy
W wycinek wpisano okrag ??
przyjmijmy oznaczenia jak na rysunku i jeszcze :
O - środek dużego okręgu
OB- dwusieczna\(\displaystyle{ \alpha}\)
lOBl=3dm
lSBl=1dm
lASl=1dm
lOSl=lOBl-lSBl=2dm
\(\displaystyle{ sin (\frac{\alpha}{2})= \frac{ ft|AS \right| }{ ft|OS \right| }}\)
\(\displaystyle{ sin (\frac{\alpha}{2})= \frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ \frac{\alpha}{2}}\)=30*
\(\displaystyle{ \alpha}\)=60*
\(\displaystyle{ P= \frac{60}{360} \pi 30 ^{2}}\)
\(\displaystyle{ P=471cm ^{2} P 470 cm ^{2}}\)
O - środek dużego okręgu
OB- dwusieczna\(\displaystyle{ \alpha}\)
lOBl=3dm
lSBl=1dm
lASl=1dm
lOSl=lOBl-lSBl=2dm
\(\displaystyle{ sin (\frac{\alpha}{2})= \frac{ ft|AS \right| }{ ft|OS \right| }}\)
\(\displaystyle{ sin (\frac{\alpha}{2})= \frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ \frac{\alpha}{2}}\)=30*
\(\displaystyle{ \alpha}\)=60*
\(\displaystyle{ P= \frac{60}{360} \pi 30 ^{2}}\)
\(\displaystyle{ P=471cm ^{2} P 470 cm ^{2}}\)