okręgi
-
- Użytkownik
- Posty: 32
- Rejestracja: 15 mar 2008, o 23:05
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
okręgi
dane są dwa współśrodkowe okręgi. Cięciwa większego okręgu, która jest styzna do okręgu mniejszego ma długość równa 6cm. Oblicz pole pierścienia utworzonego przez te okregi.
-
- Użytkownik
- Posty: 1420
- Rejestracja: 11 sty 2008, o 22:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 411 razy
okręgi
agunia_niunia, przecież to jest zadanie z geometrii ...
R promien duzego okręgu, r promien malego okregu
pole dużego okregu:
\(\displaystyle{ \pi R^{2}}\)
pole małego okręgu:
\(\displaystyle{ \pi r^{2}}\)
pole pierscienia, (różnica pól dużego okregu i małego):
\(\displaystyle{ \pi (R^{2}-r^{2})=\pi 3^{2}=9 \pi}\)
R promien duzego okręgu, r promien malego okregu
pole dużego okregu:
\(\displaystyle{ \pi R^{2}}\)
pole małego okręgu:
\(\displaystyle{ \pi r^{2}}\)
pole pierscienia, (różnica pól dużego okregu i małego):
\(\displaystyle{ \pi (R^{2}-r^{2})=\pi 3^{2}=9 \pi}\)