trojkat

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
sara89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 26
Rejestracja: 6 gru 2006, o 21:44
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: pokoj
Podziękował: 1 raz

trojkat

Post autor: sara89 »

W trojkacie rownobocznym ABC o boku dl a i wysokosci h obrano punkt P, z ktorego poprowadzono odcinki prostopadle do bokow tego trojkata.Wykaz ze suma dlugosci tych odcinkow jest rowna dlugosci h.

z gory dzieki za pomoc
MagdaW
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 760
Rejestracja: 18 mar 2008, o 10:23
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: z Lublina
Podziękował: 32 razy
Pomógł: 177 razy

trojkat

Post autor: MagdaW »

P=1/2*ah
Z drugiej strony trójkąt ABC możemy podzielić na trzy trójkąty o wysokościach opadających na boki(a)będących tymi odcinkami prostopadłymi (x, y, z ), zatem
P=1/2*(x+y+z)*a

Stąd jasno wynika, że h=x+y+z

c.n.d.
ODPOWIEDZ