Przygotowuję się do egzaminu, który jest już za niedługo i rozwiązuje różne zadania. W szkole nauczyciel nie robi z nami takich zadań, więc próbuję sobie radzić sama. Z tym zadaniem mam problem... Proszę o pomoc;
Piotrek postanowił zbudować latawiec, wykorzystując do tego dwie drewniane listewki i papier. Jakiej długości listewki powinien przygotować Piotrek, jaką powierzchnię będzie miał zbudowany latawiec?
Opis rysunku:
Krótsze boki tego deltoidu to: \(\displaystyle{ 30cm}\), a dłuższe mają \(\displaystyle{ 40 cm}\). Pomiędzy krótszym a dłuższym ramieniem jest kąt prosty (z dwóch stron oczywiście ;d). Mamy też przekątne, których długość mamy obliczyć. Mam nadzieję, że zrozumiale. W razie niezrozumienia opisu rysunku piszcie, postaram się jaśniej .
Zadanie z deltoidem.
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 2 sty 2008, o 15:07
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Sosnowiec
- Podziękował: 5 razy
- Artist
- Użytkownik
- Posty: 865
- Rejestracja: 27 sty 2008, o 21:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Brodnica
- Podziękował: 27 razy
- Pomógł: 239 razy
Zadanie z deltoidem.
Najpierw oblicz długośc dłuższej przekątnej:
\(\displaystyle{ c=50}\)cm
c-dłuższa przekątna.
Wysokośc trójkąta tego opuszczona na bok c jest równa \(\displaystyle{ \frac1}{2}}\) długości drugiej przekątnej, więc:
\(\displaystyle{ h=\frac{d}{2}}\), gdzie d-długośc 2 przekątnej
Ale najpierw z równości pól:
\(\displaystyle{ \frac{h*c}{2}=\frac{a*b}{2}}\) Obustronnie *2
\(\displaystyle{ 50h=30*40}\)
\(\displaystyle{ h=24}\)
\(\displaystyle{ h=\frac{d}{2}}\)
Z tego \(\displaystyle{ d=48}\)
A więc przekątne mają 50 i 48 centymetrów.
Wzór na pole:
\(\displaystyle{ P=\frac{d_{1}*d_{2}}{2}}\)
Gdzie d1 i d2 są długościami przekątnych.
\(\displaystyle{ 30^{2}+40^{2}=c^{2}}\)Magdalena. pisze:Pomiędzy krótszym a dłuższym ramieniem jest kąt prosty
\(\displaystyle{ c=50}\)cm
c-dłuższa przekątna.
Wysokośc trójkąta tego opuszczona na bok c jest równa \(\displaystyle{ \frac1}{2}}\) długości drugiej przekątnej, więc:
\(\displaystyle{ h=\frac{d}{2}}\), gdzie d-długośc 2 przekątnej
Ale najpierw z równości pól:
\(\displaystyle{ \frac{h*c}{2}=\frac{a*b}{2}}\) Obustronnie *2
\(\displaystyle{ 50h=30*40}\)
\(\displaystyle{ h=24}\)
\(\displaystyle{ h=\frac{d}{2}}\)
Z tego \(\displaystyle{ d=48}\)
A więc przekątne mają 50 i 48 centymetrów.
Wzór na pole:
\(\displaystyle{ P=\frac{d_{1}*d_{2}}{2}}\)
Gdzie d1 i d2 są długościami przekątnych.