Myślę myślę i wymyślić nie mogę może wy pomożecie oto zadanko:
Oblicz pole równoległoboku i przekątnych 10 i 6 oraz kącie między nimi 40 stopni.
Dzięki.
Pole równoległoboku
-
- Użytkownik
- Posty: 260
- Rejestracja: 3 lis 2007, o 17:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nidzica
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 59 razy
Pole równoległoboku
Ze wzoru na pole czworokąta wypukłego,
\(\displaystyle{ S= \frac{e f sin\alpha}{2}}\)
Albo możesz liczyć pole trójkątów na które składa sie ten równoległobok, korzystając z tego ze przzekątne w równległoboku dzielą się na połowy, czyli tutaj para trójkątów o bokach 3,5 kącie 40 i para 3,5 kąt 140
\(\displaystyle{ S= \frac{e f sin\alpha}{2}}\)
Albo możesz liczyć pole trójkątów na które składa sie ten równoległobok, korzystając z tego ze przzekątne w równległoboku dzielą się na połowy, czyli tutaj para trójkątów o bokach 3,5 kącie 40 i para 3,5 kąt 140