Nieskończony ciąg kwadratów...
-
- Użytkownik
- Posty: 62
- Rejestracja: 1 lut 2007, o 21:07
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 17 razy
Nieskończony ciąg kwadratów...
W kwadrat o boku a wpisujemy okrąg. W ten okrąg wpisujemy kwadrat, w który wpisujemy okrąg itd. W ten sposób powstanie nieskończony ciąg kwadratów. Oblicz sumę pól wszystkich tych kwadratów. Proszę o pomoc.
- Sylwek
- Użytkownik
- Posty: 2716
- Rejestracja: 21 maja 2007, o 14:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 160 razy
- Pomógł: 657 razy
Nieskończony ciąg kwadratów...
Zauważ, że przekątna kwadratu wpisanego w okrąg wpisany w wyjściowy kwadrat wynosi tyle, co średnica tego okręgu - czyli wynosi \(\displaystyle{ a}\). Zatem pole tego kwadratu wynosi \(\displaystyle{ \frac{1}{2}a^2}\). Wystarczy teraz zauważyć, że jeśli K jest kwadratem wpisanym w okrąg wpisany w kwadrat L, to: \(\displaystyle{ P_K=\frac{1}{2}P_L}\)
Czyli szukana suma wynosi:
\(\displaystyle{ a^2+\frac{1}{2}a^2+\frac{1}{4}a^2+\ldots=\frac{a^2}{1-\frac{1}{2}}=2a^2}\)
Bo to jest nieskończony szereg geometryczny zbieżny
Czyli szukana suma wynosi:
\(\displaystyle{ a^2+\frac{1}{2}a^2+\frac{1}{4}a^2+\ldots=\frac{a^2}{1-\frac{1}{2}}=2a^2}\)
Bo to jest nieskończony szereg geometryczny zbieżny