wyznaczyć obwód mając stosunki boków i środkową
wyznaczyć obwód mając stosunki boków i środkową
Ramię trójkąta rónoramiennego jest dwa razy dłuższe od podstawy. Wyznacz obwód trójkąta, jeżeli środkowa poprowadzona do ramienia ma długość d.
-
- Użytkownik
- Posty: 36
- Rejestracja: 19 lut 2008, o 20:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 1 raz
wyznaczyć obwód mając stosunki boków i środkową
wzór na środkową trójkąta \(\displaystyle{ d = \frac{1}{2}\sqrt{2a^{2}+2b^{2}- c^{2}}\) gdzie środkowa opada na bok c
załóżmy, że trójkąt ma boki 2a,2a,a i środkowa opada na bok 2a, otrzymamy z tego \(\displaystyle{ d = \frac{1}{2}a\sqrt{6}}\) przekształcić aby otrzymać \(\displaystyle{ a}\)
obwód = 5a.
załóżmy, że trójkąt ma boki 2a,2a,a i środkowa opada na bok 2a, otrzymamy z tego \(\displaystyle{ d = \frac{1}{2}a\sqrt{6}}\) przekształcić aby otrzymać \(\displaystyle{ a}\)
obwód = 5a.