Okrą opisany na trójkącie

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Marta99
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 260
Rejestracja: 9 gru 2006, o 13:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 26 razy

Okrą opisany na trójkącie

Post autor: Marta99 »

W trójkącie ABC bok AC ma 5 cm długości, a miara kąta przy wierzchołku A jest równa 60. Wiedząc, że promień okręgu opisanego na tym trójkącie ma długość \(\displaystyle{ \frac{ 7 \sqrt{3}}{3}}\) cm, oblicz długości pozostałych boków trójkąta ABC.
lukasz1804
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4438
Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1313 razy

Okrą opisany na trójkącie

Post autor: lukasz1804 »

Łatwo wyznaczymy długość boku BC. Mamy bowiem z twierdzenia sinusów
\(\displaystyle{ \frac{|BC|}{\sin A}=2\cdot\frac{7\sqrt{3}}{3}}\).
Stąd \(\displaystyle{ |BC|=\frac{\sqrt{3}}{2}\cdot 2\cdot\frac{7\sqrt{3}}{3}=7}\).
Również z twierdzenia sinusów wyznaczymy teraz sinus kąta przy wierzchołku B.
Mamy
\(\displaystyle{ \frac{|AC|}{\sin B}=2 \frac{7\sqrt{3}}{3}}\),
więc \(\displaystyle{ \sin B=\frac{5}{2 \frac{7\sqrt{3}}{3}}=\frac{5\sqrt{3}}{14}}\).
Zauważmy, że kąt ten jest kątem ostrym. Istotnie, ponieważ \(\displaystyle{ |AC|}\)
Marta99
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 260
Rejestracja: 9 gru 2006, o 13:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 26 razy

Okrą opisany na trójkącie

Post autor: Marta99 »

Bardzo dziękuję
ODPOWIEDZ