Mam jeszcze trudniejsze zadanie. Z pozostałymi uporałem się. Czyli takie...
Bok kratki ma długość 1. Oblicz pole i obwód narysowanego figurę.
Zapewniam, że to nie jest kserowane, narysowałem je w paincie. Proszę o pomoc.
Pole i obwód narysowanego figurę
-
- Użytkownik
- Posty: 267
- Rejestracja: 22 sty 2008, o 14:56
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Legnica
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 76 razy
Pole i obwód narysowanego figurę
podziel tego kuraka na figury:
prostokąt o bokach4x3 (brzuch)
kwadrat 1x1 (głowa)
i 6 trójkątów prostokątnych (3 na ogonie 2 szyja i 1 dziób)
teraz tylko policzyć boki i prosty rachunek - suma pól wszystkich tych figur
prostokąt o bokach4x3 (brzuch)
kwadrat 1x1 (głowa)
i 6 trójkątów prostokątnych (3 na ogonie 2 szyja i 1 dziób)
teraz tylko policzyć boki i prosty rachunek - suma pól wszystkich tych figur
-
- Użytkownik
- Posty: 187
- Rejestracja: 3 paź 2007, o 15:59
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: google
- Podziękował: 72 razy
Pole i obwód narysowanego figurę
Bardzo prosze o sprawdzenie. Jak widzicie, zrobiłem sam, potrzebuje tylko, że ktoś sprawdził, czy nie popełniłem jakiegoś błędu. Oto tak:
\(\displaystyle{ Obwód = \sqrt{10} + \sqrt{5} + 4 + \sqrt{37} + 1 + \sqrt{2} + 1 + \sqrt{10} + 2 + \sqrt{5}
Obwód = 8 + 2\sqrt{10} + 2\sqrt{5} + \sqrt{37} + \sqrt{2}}\)
[ Dodano: 9 Kwietnia 2008, 21:38 ]
\(\displaystyle{ Obwód = \sqrt{10} + \sqrt{5} + 4 + \sqrt{37} + 1 + \sqrt{2} + 1 + \sqrt{10} + 2 + \sqrt{5}
Obwód = 8 + 2\sqrt{10} + 2\sqrt{5} + \sqrt{37} + \sqrt{2}}\)
[ Dodano: 9 Kwietnia 2008, 21:38 ]
czy mógłbyś ktoś sprawdzić?saszaw90 pisze:Bardzo prosze o sprawdzenie. Jak widzicie, zrobiłem sam, potrzebuje tylko, że ktoś sprawdził, czy nie popełniłem jakiegoś błędu. Oto tak:
\(\displaystyle{ Obwód = \sqrt{10} + \sqrt{5} + 4 + \sqrt{37} + 1 + \sqrt{2} + 1 + \sqrt{10} + 2 + \sqrt{5}
Obwód = 8 + 2\sqrt{10} + 2\sqrt{5} + \sqrt{37} + \sqrt{2}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 267
- Rejestracja: 22 sty 2008, o 14:56
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Legnica
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 76 razy
Pole i obwód narysowanego figurę
w jednym miejscu się rąbnąłeś przy obliczaniu obwodu
'na szyi kuraka"- jest tam trójkąt o przyprostokątnych 1;4 i przeciwprostokątna ma \(\displaystyle{ \sqrt{17}}\) , a nie \(\displaystyle{ \sqrt{10}}\)
zatem obwód
\(\displaystyle{ O= 8+ \sqrt{2}+ 2 \sqrt{5}+ \sqrt{10} + \sqrt{17}+ \sqrt{37}}\)
'na szyi kuraka"- jest tam trójkąt o przyprostokątnych 1;4 i przeciwprostokątna ma \(\displaystyle{ \sqrt{17}}\) , a nie \(\displaystyle{ \sqrt{10}}\)
zatem obwód
\(\displaystyle{ O= 8+ \sqrt{2}+ 2 \sqrt{5}+ \sqrt{10} + \sqrt{17}+ \sqrt{37}}\)