z uwagi na to że dzisiejszy dzień, okazuje się być dniem, miłosierdzia dla mojej głupoty proszę WAs szanowni i wszechmocni matematycy o pomoc, a mianowicie:
W trapezie prostokątnym dłuższa podstawa ma długość 30 cm. Dłuższe ramie tego trapezu ma długość 20 cm, i tworzy z jego dłuższą podstawą kąt o mierze 34 stopni.
Oblicz pole i obwód tego trapezu.
Pole wyraź z dm kwadratowych a obwód w dm. Wyniki podaj z dokładnością do 0,01 dm kwadrat.
[ Dodano: 8 Kwietnia 2008, 20:53 ]
bardzo proszę o pomoc .....
[ Dodano: 8 Kwietnia 2008, 21:02 ]
PROSZĘ !!!! BAŁAAAGAM...
Trapez prostokątny oblicz pole i obwód
-
- Użytkownik
- Posty: 103
- Rejestracja: 10 paź 2006, o 21:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Iłża
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 21 razy
Trapez prostokątny oblicz pole i obwód
Wysokość opuszczona przy dłuższym z ramion dzieli podstawę o długości 30 na odcinki oznaczone przez mnie przez x i y.
\(\displaystyle{ \frac{h}{20}=sin34^{o}}\)
\(\displaystyle{ h=20 sin34^{o}}\)
\(\displaystyle{ x^{2}=20^{2}-h^{2}}\)
\(\displaystyle{ y=30-x}\)
y-druga z podstaw trapezu
Dalej już powinieneś sobei poradzić sinus34 stopni weź z tablic przybliżoną wartość
\(\displaystyle{ \frac{h}{20}=sin34^{o}}\)
\(\displaystyle{ h=20 sin34^{o}}\)
\(\displaystyle{ x^{2}=20^{2}-h^{2}}\)
\(\displaystyle{ y=30-x}\)
y-druga z podstaw trapezu
Dalej już powinieneś sobei poradzić sinus34 stopni weź z tablic przybliżoną wartość
-
- Użytkownik
- Posty: 16
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 19:16
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 9 razy
Trapez prostokątny oblicz pole i obwód
boże jesteś kochana/y !! niech Ci twe trudy ktoś wynagrodzi
[ Dodano: 8 Kwietnia 2008, 21:33 ]
czy to możliwe że przy równaniu
\(\displaystyle{ x^{2}=20^{2}-h^{2}}\)
wychodzi mi \(\displaystyle{ x^{2}=20^{2}-10^{2}}\)
czyli w efekcie
x wynosi \(\displaystyle{ \sqrt{300}}\)??
[ Dodano: 8 Kwietnia 2008, 21:33 ]
czy to możliwe że przy równaniu
\(\displaystyle{ x^{2}=20^{2}-h^{2}}\)
wychodzi mi \(\displaystyle{ x^{2}=20^{2}-10^{2}}\)
czyli w efekcie
x wynosi \(\displaystyle{ \sqrt{300}}\)??