Pole pierścienia

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Danlew
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 108
Rejestracja: 1 kwie 2007, o 13:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z przed komputera
Podziękował: 50 razy
Pomógł: 2 razy

Pole pierścienia

Post autor: Danlew »

Witam,

mam problem z tym zadaniem:
Oblicz pole pierścienia zawartego między okręgami opisanymi, a wpisanymi powstałymi na trójkącie równobocznym o boku a
Z góry dzięki za pomoc i pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Szemek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4819
Rejestracja: 10 paź 2006, o 23:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 1407 razy

Pole pierścienia

Post autor: Szemek »

\(\displaystyle{ h=\frac{a\sqrt{3}}{2} \\
r=\frac{1}{3}h = \frac{a\sqrt{3}}{6} \\
R=\frac{2}{3}h=\frac{a\sqrt{3}}{3} \\
\pi R^2 - \pi r^2 = \pi (R^2-r^2) = \pi (\frac{3a^2}{36} - \frac{3a^2}{9}) = \pi (\frac{a^2}{12} - \frac{a^2}{3}) = \frac{a^2+4a^2}{12} \pi = \frac{5}{12}\pi a^2}\)
ODPOWIEDZ