odległość od najdalszego punktu w trójkącie

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
mat1989
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3393
Rejestracja: 29 sty 2006, o 14:15
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 466 razy
Pomógł: 197 razy

odległość od najdalszego punktu w trójkącie

Post autor: mat1989 »

W trójkącie o bokach długości \(\displaystyle{ 1, \sqrt{3}, 2}\) oblicz odległość rodka okręgu wpisanego w ten trójkąt do najdalszego z punktów trójkąta.
bosa_Nike
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1666
Rejestracja: 16 cze 2006, o 15:40
Płeć: Kobieta
Podziękował: 71 razy
Pomógł: 447 razy

odległość od najdalszego punktu w trójkącie

Post autor: bosa_Nike »

Wskazówka: \(\displaystyle{ 1^2+(\sqrt{3})^2=2^2}\), stąd łatwo określić pozostałe kąty tego trójkąta.

Wskazówka: własność środka okręgu wpisanego + twierdzenie sinusów.
mat1989
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3393
Rejestracja: 29 sty 2006, o 14:15
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 466 razy
Pomógł: 197 razy

odległość od najdalszego punktu w trójkącie

Post autor: mat1989 »

znaczy no kąty będą 30,60,90
ale z tą odległością jest mały problem...
bosa_Nike
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1666
Rejestracja: 16 cze 2006, o 15:40
Płeć: Kobieta
Podziękował: 71 razy
Pomógł: 447 razy

odległość od najdalszego punktu w trójkącie

Post autor: bosa_Nike »

Szukana odległość jest równa \(\displaystyle{ d=\sqrt{3}\cdot\frac{\sin 45^{\circ}}{\sin 120^{\circ}}}\); zrób rysunek i zastanów się, dlaczego. Jak nie wymyślisz, to pomogę.
mat1989
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3393
Rejestracja: 29 sty 2006, o 14:15
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 466 razy
Pomógł: 197 razy

odległość od najdalszego punktu w trójkącie

Post autor: mat1989 »

to będzie odległość od wierzchołka, przy najdłuższych bokach?
ODPOWIEDZ