Długość boków

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
bananowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 9 mar 2008, o 18:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Halinów
Podziękował: 9 razy

Długość boków

Post autor: bananowy »

Stosunek obwodów dwóch kwadratów jest równy 3. Oblicz długość boków kwadratów jeżeli suma pól jest 160cm2.

Dzięki
wb
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3507
Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Brodnica
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1260 razy

Długość boków

Post autor: wb »

\(\displaystyle{ \frac{4a_1}{4a_2}=3 \frac{a_1}{a_2}=3 a_1=3a_2 \\ \\ \begin{cases} a_1^2+a_2^2=160 \\ a_1=3a_2 \end{cases} \\ \\10a_2^2=160 \\ a_2^2=16 \\ a_2=4 \\ a_1=3 4=12}\)
ODPOWIEDZ