Długość boków prostokąta są 2 i 3cm. Oblicz długość boków prostokąta podobnego jeżeli jego pole jest równe 54cm2.
Dzięki
oblicz długość boków..
- M Ciesielski
- Użytkownik
- Posty: 2524
- Rejestracja: 21 gru 2005, o 15:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bytom
- Podziękował: 44 razy
- Pomógł: 302 razy
oblicz długość boków..
a,b - długości boków nowego prostokąta
\(\displaystyle{ \begin{cases} ab=54 \\ \frac{a}{b}=\frac{2}{3} \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} ab=54 \\ \frac{a}{b}=\frac{2}{3} \end{cases}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 760
- Rejestracja: 18 mar 2008, o 10:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: z Lublina
- Podziękował: 32 razy
- Pomógł: 177 razy
oblicz długość boków..
stosunek długości boków: 2:3
długość krótszego: 2a
długość dłuższego: 3a
pole:2a*3a=\(\displaystyle{ 6a ^{2}=54}\)
długość krótszego: 2a
długość dłuższego: 3a
pole:2a*3a=\(\displaystyle{ 6a ^{2}=54}\)
Ostatnio zmieniony 7 kwie 2008, o 20:59 przez MagdaW, łącznie zmieniany 1 raz.
- tkrass
- Użytkownik
- Posty: 1464
- Rejestracja: 21 lut 2008, o 13:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Cambridge / Warszawa
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 186 razy
oblicz długość boków..
\(\displaystyle{ 2x 3x=54}\)
\(\displaystyle{ x^{2}=9}\)
\(\displaystyle{ x=3}\)
szukane długości to \(\displaystyle{ 6,9}\)
\(\displaystyle{ x^{2}=9}\)
\(\displaystyle{ x=3}\)
szukane długości to \(\displaystyle{ 6,9}\)