Hej
Rodzina Nowaków posiada działkę w kształcie prostokąta o powierzchni 5arów i jednym z boków długości 50m. Przez tę działkę poprowadzono ścieżkę między przeciwległymi jej wierzchołkami. Ile wynosi długość ścieżki?
Proszę o pomoc w rozwiązaniu zadania
Długość ścieżki
-
- Użytkownik
- Posty: 324
- Rejestracja: 28 mar 2008, o 09:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 121 razy
Długość ścieżki
\(\displaystyle{ P= 5 ar = 5 100 m^{2} = 500 m^{2}}\)
\(\displaystyle{ P= a b b= \frac{P}{a} b= \frac{500 m^{2}}{50 m}=10m}\)
Scieżka jest przekątną tego prostokąta, czyli jej długość obliczysz z twierdzenia Pitagorasa:
\(\displaystyle{ x^{2}=a^{2}+b^{2} x^{2}=2600 m^{2} x=10 \sqrt{26}}\)
\(\displaystyle{ P= a b b= \frac{P}{a} b= \frac{500 m^{2}}{50 m}=10m}\)
Scieżka jest przekątną tego prostokąta, czyli jej długość obliczysz z twierdzenia Pitagorasa:
\(\displaystyle{ x^{2}=a^{2}+b^{2} x^{2}=2600 m^{2} x=10 \sqrt{26}}\)