W trapez równoramienny o obwodzie 60 wpisano okrąg. Przekątna trapezu ma długość 17. Oblicz pole trapezu.
Obliczyłem długość ramienia, czyli c=15. Próbowałem z wzorem cosinusów, znalazłem zależność, że cos kąta przy podstawie dolnej równa się -cos kąta przy górnej. Tym sposobem podzieliłem trapez na trójkąty, tak że jeden prostokątny potraktowałem pitagorasem, a drugi wzorem cos. Ale wynik wyszedł mi raczej kosmiczny, także może całe moje rozumowanie jest złe, a może po prostu się gdzieś walnąłem
Ma wyjść 120
Trapez równ. z wpisanym okręgiem, oblicz pole, MAT ROZ
-
- Użytkownik
- Posty: 85
- Rejestracja: 18 mar 2007, o 14:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Stargard
- Podziękował: 40 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 324
- Rejestracja: 28 mar 2008, o 09:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 121 razy
Trapez równ. z wpisanym okręgiem, oblicz pole, MAT ROZ
Wskazówka:
Możesz podzielić ten trapez na prostokąt (boki długości \(\displaystyle{ a}\) i \(\displaystyle{ H}\)) i dwa trójkąty prostokątne(\(\displaystyle{ 15-a}\), \(\displaystyle{ H}\), \(\displaystyle{ 15}\)). Wtedy przekątną trapezu obliczysz z twierdzenia Pitagorasa:
\(\displaystyle{ ((15-a)+a)^{2}+H^{2}=17^{2}}\)
Stąd otrzymasz \(\displaystyle{ H=8}\), czyli wysokość tego trapezu.
A pole obliczysz tak:
\(\displaystyle{ \frac{a+b}{2} H = \frac{30}{2} H = 15 H=15 8 = 120}\)
Możesz podzielić ten trapez na prostokąt (boki długości \(\displaystyle{ a}\) i \(\displaystyle{ H}\)) i dwa trójkąty prostokątne(\(\displaystyle{ 15-a}\), \(\displaystyle{ H}\), \(\displaystyle{ 15}\)). Wtedy przekątną trapezu obliczysz z twierdzenia Pitagorasa:
\(\displaystyle{ ((15-a)+a)^{2}+H^{2}=17^{2}}\)
Stąd otrzymasz \(\displaystyle{ H=8}\), czyli wysokość tego trapezu.
A pole obliczysz tak:
\(\displaystyle{ \frac{a+b}{2} H = \frac{30}{2} H = 15 H=15 8 = 120}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 267
- Rejestracja: 22 sty 2008, o 14:56
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Legnica
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 76 razy
Trapez równ. z wpisanym okręgiem, oblicz pole, MAT ROZ
Rozwiązywałam już to zadanie i dałam je na zdjęcie. Sprawdziłam je jeszcze raz i okazało się że na fotce mam błąd w obliczeniach - w obliczeniach boków i co za tym idzie w następnych rachunkach jest \(\displaystyle{ \sqrt{166}}\) a powinno być \(\displaystyle{ \sqrt{161}}\)
Po poprawieniu wysokość wyjdzie \(\displaystyle{ h=8}\) pole 120.
oto fotka - zrób tylko poprawki i będzie cacy
[/url]
[ Dodano: 7 Kwietnia 2008, 19:37 ]
Po poprawieniu wysokość wyjdzie \(\displaystyle{ h=8}\) pole 120.
oto fotka - zrób tylko poprawki i będzie cacy
[/url]
[ Dodano: 7 Kwietnia 2008, 19:37 ]
Jak do tego doszłaś?aga92 pisze: i dwa trójkąty prostokątne(\(\displaystyle{ 15-a}\), \(\displaystyle{ H}\), \(\displaystyle{ 15}\)).
-
- Użytkownik
- Posty: 85
- Rejestracja: 18 mar 2007, o 14:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Stargard
- Podziękował: 40 razy
Trapez równ. z wpisanym okręgiem, oblicz pole, MAT ROZ
o to jednak nie wyszedl mi kosmos:D:D:D:D
bo odkad wyszedl mi pierw z 161 to przestalem liczyc;)
zapomnialem ze we wzorze jest a+b i ten pierwiastek znika;]
bo odkad wyszedl mi pierw z 161 to przestalem liczyc;)
zapomnialem ze we wzorze jest a+b i ten pierwiastek znika;]
-
- Użytkownik
- Posty: 324
- Rejestracja: 28 mar 2008, o 09:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 121 razy
Trapez równ. z wpisanym okręgiem, oblicz pole, MAT ROZ
\(\displaystyle{ 15}\) to długość ramienia trapezuJak do tego doszłaś?
\(\displaystyle{ H}\) to wysokość trapezu, i równocześnie przyprostokątna trójkąta
a \(\displaystyle{ 15-a=x}\) bierze się stąd:
\(\displaystyle{ x+a+x=30-a 2x=30-2a x=15-a}\)