udowodnić twierdzenie o trójkącie prostokątnym
-
- Użytkownik
- Posty: 3393
- Rejestracja: 29 sty 2006, o 14:15
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 466 razy
- Pomógł: 197 razy
udowodnić twierdzenie o trójkącie prostokątnym
Udowodnij twierdzenie: „Jeżeli w trójkąt, prostokątny wpiszemy okrąg, to iloczyn długości odcinków, na które dzieli przeciwprostokątną punkt styczności z okręgiem równa się polu tego trójkąta".
-
- Użytkownik
- Posty: 73
- Rejestracja: 5 wrz 2007, o 16:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lubin
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 7 razy
udowodnić twierdzenie o trójkącie prostokątnym
Niech a i b to będą przyprostokątne.
Wtedy te odcinki będą miały długość a-r oraz b-r.
Stąd
\(\displaystyle{ (a-r)(b-r)=ab-ar-br+r^{2}}\)
Jednocześnie mamy wzór:
\(\displaystyle{ P=pr= \frac{1}{2} (a+b+a-r+b-r) r=(a+b-r) r=ar+br-r^{2}}\)
Czyli:\(\displaystyle{ (a-r)(b-r)=ab-P=2P-P=P}\)
c.n.d.
Wtedy te odcinki będą miały długość a-r oraz b-r.
Stąd
\(\displaystyle{ (a-r)(b-r)=ab-ar-br+r^{2}}\)
Jednocześnie mamy wzór:
\(\displaystyle{ P=pr= \frac{1}{2} (a+b+a-r+b-r) r=(a+b-r) r=ar+br-r^{2}}\)
Czyli:\(\displaystyle{ (a-r)(b-r)=ab-P=2P-P=P}\)
c.n.d.