Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
-
ragga
- Użytkownik
- Posty: 1
- Rejestracja: 7 kwie 2008, o 17:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 1 raz
Post
autor: ragga »
Trapez o ramionach długości 12cm i 18cm opisany jest na okręgu o promieniu 5cm. Oblicz pole tego trapezu.
Any idea's ?
(dział wielokąty, figury podobne)
-
koluk
- Użytkownik
- Posty: 23
- Rejestracja: 6 kwie 2008, o 22:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: stalówka
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 2 razy
Post
autor: koluk »
h=2r=10
a+b=30
P=(30/2)*10=150
po zadaniu