zwiększony bok trójkąta

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
anma14
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 25
Rejestracja: 22 lut 2008, o 15:23
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wrocław

zwiększony bok trójkąta

Post autor: anma14 »

O ile zwiększy się wysokość trójkąta równobocznego, jeśli bok trójkąta zwiększymy o 2?
Proszę o pomoc przy tym zadaniu.
Pozdrawiam
florek177
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3018
Rejestracja: 23 mar 2005, o 10:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdynia
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 322 razy

zwiększony bok trójkąta

Post autor: florek177 »

Wysokość początkowa \(\displaystyle{ h = x \frac{\sqrt{3}}{2} \,\,\}\); Wysokość po zwiększeniu boków: \(\displaystyle{ h_{1} = (x + 2 ) \frac{\sqrt{3}}{2} \,\,\}\); Oblicz \(\displaystyle{ h_{1} - h = ...}\)
ODPOWIEDZ