wykaż ,że w dowolnym czworokącie wypukłym, którego boki maja długość: 48, 49, 51 i 52, suma długości przekątnych jest większa od 100.
To zadanie już pojawiło się na forum ale nikt go nie rozwiązał.
Wykaż, że...
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
Wykaż, że...
Rozważmy Kwadrat o boku 39.Wtedy suma jego przekątnych wynosi
\(\displaystyle{ 39\sqrt{2} 2=78\sqrt{2}}\) co jest większe od 100.
Więc tym bardziej nasz czworokąt ma większe przekątne,bo wszystkie jego boki są mniejsze bądż równe 39
\(\displaystyle{ 39\sqrt{2} 2=78\sqrt{2}}\) co jest większe od 100.
Więc tym bardziej nasz czworokąt ma większe przekątne,bo wszystkie jego boki są mniejsze bądż równe 39